Filmvilág blog

Először díjazott filmeket a Médiatanács - A berni követ nyert a tévéfilm-kategóriában

2015. május 19. - filmvilág

A berni követ, A Nagy Fafilm, Másik Magyarország, Három nagymamám volt és a Vágy, hogy indiánok lehessünk című filmek alkotói nyertek kategóriájukban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának hétfői Mecenatúra-díjátadóján Budapesten, amelyen a testület Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és egyben a tavaly őszi Filmhéten bemutatkozott filmek legjobbjait ismerték el. A díjakat Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke, valamint Kollarik Tamás Médiatanács-tag adta át.

A Médiatanács a támogatási gyakorlatában a művészi vagy tudományos értékek megteremtését ösztönzi; olyan értékekét, amelyek a televíziós csatornákon keresztül könnyen el tudnak jutni a nézőkhöz – mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke a szervezet Magyar Média Mecenatúra-díjátadó gáláján hétfőn Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az elnök hangsúlyozta, a minőségi, kreatív médiatartalmak műsorrendbe illesztése a televíziók számára mára kulcskérdéssé vált, ezek előállításában pedig meghatározó szerepet játszanak a Médiatanács által támogatott filmes alkotók. Karas Monika kitért arra, hogy a mecenatúraprogramban közel 600 alkotást támogattak mintegy 5,5 milliárd forint értékben, amelyek közül 297 már teljes egészében elkészült.

berni_kovet.jpg

Novák Emil operatőr, a szakmai zsűri elnöke beszédében megköszönte a Médiatanács tagjainak azt a figyelmet, amellyel a nem egészestés filmes műfajokhoz viszonyulnak, illetve azt a támogatást, amelyben az alkotókat részesítik. Novák Emil hozzátette, minden kategóriában sokkal több elismerésre érdemes filmet láttak, mint ahány díjat kioszthatnak, és a támogatott filmek teljes versenymezőnyének általános szakmai színvonala igen magas.

A Médiatanács független szakmai zsűri értékelése alapján dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban első, második és harmadik díjat ítélt oda másfél-, egy- és félmillió forint értékben a nyertes filmek rendezőinek. Emellett a testület három filmes szakember teljesítményét is díjazta, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A héttagú zsűri abból a 121 filmből válogathatott, amelyeket a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és amelyeket bemutattak a tavaly októberi Filmhéten.

A díjazottak

A tévéfilmek rendezői közül a Fehér György-díjat Szász Attila nyerte el A berni követ című, az ötvenes években játszódó történelmi thriller játékfilmjéért, a 2. helyezett Miklauzic Bence lett A Hőskeresők című alkotásával, amely egy II. világháborús amerikai pilóta nyomai után a vidéki Magyarországon kutató fiú történetét meséli el, a 3. díjat Mattyasovszky-Zsolnay Bálint kapta A rajzoló című filmje után, amely egy bűnügyi fantomkép-rajzolót állít a mű középpontjába.

fafilm1.jpg

Az ismeretterjesztő filmeknek járó Kollányi Ágoston-díjat Molnár Attila Dávidnak ítélték oda egy gerecsei öreg tölgy életéről szóló, A Nagy Fafilm című alkotása kapcsán. Oláh Kata részesült a 2. helyezettnek járó elismerésben A Griff, a Dámvad és a Varjú című filmjével, amely Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János erdélyi polihisztorok életét és munkásságát mutatja be. Mosonyi Szabolcs lett a kategória 3. helyezettje a Vad Szigetköz című természetfilmjével, amely az egyedülálló szárazföldi delta és a terjeszkedő épített környezet közt feszülő helyzetet tárja a nézők elé.

A dokumentumfilmes Ember Judit-díj első helyezettje Nagy Dénes lett a Másik Magyarország című alkotásával, amely Bukta Imre festőművész és Mezőszemere viszonyát mutatja be. Varga Ágota A tartótiszt című filmjével nyerte el a 2. díjat, amelyben először szólal meg egy az egykori Kádár-korszakban dolgozó állambiztonsági tartótiszt. A kategória 3. díját Skrabski Fruzsina hozta el, aki az Elhallgatott gyalázat című művével hiánypótlóan és megrendítően dolgozta fel a II. világháborúban szovjet katonák által magyar nők ezrein elkövetett nemi erőszakot.

masik_magyarorszag_bukta.jpg

Az animációs filmek közül az első helyezettnek járó Macskássy Gyula-díjat Glaser Katalin nyerte el a Három nagymamám volt című, a család összetartó erejét láttató alkotásáért. A 2. helyezett Horváth Mária lett a Lázár Ervin-mesékből készült Négyszögletű kerek erdő című filmsorozatáért. A 3. díjat Gyulai Líviusznak ítélték oda az Egy komisz kölyök naplója című sorozatáért, amely egy XIX. századi, Amerikában élő nyolcéves kisfiú kalandjairól szól.

A kísérleti és kisjátékfilmek Huszárik Zoltán-díját Szemző Tibor kapta a Vágy, hogy indiánok lehessünk című alkotásáért, amely Franz Kafka utolsó szerelmének és utolsó barátságának története. A 2. helyezett Fabricius Gábor Sintér című filmje lett, amely az etika konfliktusát boncolgatja a mai realitással. A 3. díjban Szirmai Márton részesült Bocs! című művéért, amely azt járja körül, megvehető-e pénzért a lelki nyugalom.

Különdíjban részesült dr. Szuchy Zsuzsanna a Tenyérnyi gyerekek című film rendezője az emberi életért folytatott heroikus küzdelem ábrázolásáért, Zsigmond Dezső rendező a Három királyok című dokumentumfilm-trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért, valamint László Zsolt színész, az Utolsó órák című, Batthyány Lajosról szóló film szereplője a tévéjátékfilmben nyújtott kimagasló színészi teljesítményéért.

vagyhogyindianok.jpg

A zsűriről

A zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke volt, tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.

A Médiatanács által szervezett díjátadón mintegy 300 filmes szakembert, médiapiaci szereplőt hívtak meg a szervezők, a gálán az eredményhirdetés mellett Cakó Ferenc homokanimációja, valamint Lajkó Félix hegedűművész Máté Bence természetfotós képeire előadott műsora egészítette ki a programot a jelenlévők számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr717472306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása