Filmvilág blog

Hivatal – A bevándorlás igazi arca

2015. március 24. - filmvilág

hivatal_kep3.jpg

Nagy Viktor Oszkár Hivatal című TV-filmje egy elképzelt bevándorlási hivatal mindennapjairól szól, melynek főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálati munkatárs. Az ő szemén keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk, milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.

Ez a film nem menekültekről szól, hanem már adott esetben évtizedek óta Magyarországon élő bevándorlókról, akik itt dolgoznak, itt van a családjuk, itt fizetnek adót, csak éppen nem magyar állampolgárok. Leggyakrabban a tartózkodási engedélyük meghosszabbítása miatt jönnek el a hivatalba és adják be évről évre, újra és újra a papírjaikat – ez alapvetően rutineljárás lenne, de a borzasztóan bürokratikus rendszer jócskán megnehezíti a dolgokat. A Hivatal című film nem akar igazságot osztani, nem akarja szembeállítani a szegény bevándorlókat a gonosz hivatalnokokkal, nem akar egy sematikus gondolatmenetet rátukmálni a nézőkre. A kormányzati-hivatali és a jogvédői álláspont mögött is van egyfajta logika, amivel egyet lehet érteni vagy nem. Egy ilyen film akkor tud igazán jól hatni, ha rábízza a nézőre az értelmezést.” – mondta Nagy Viktor Oszkár rendező.

A filmet Szőcs Petra és Nagy Viktor Oszkár forgatókönyve alapján Nagy Viktor Oszkár rendezte. Az operatőr Dobos Tamás, a vágó Sass Péter, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a film producerei László Sára és Gerő Marcell.

A televíziós sugárzásra szánt Hivatal 2015-ben készült. A projekt a Belügyminisztérium által koordinált Európai Integrációs Alap keretén belül valósult meg, mely olyan projekteknek nyújt támogatást, amelyek célja, hogy megkönnyítsék a különböző gazdasági, társadalmi, kulturális, vallási, nyelvi és etnikai hátterű harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését az európai társadalomba. A film gyártója a Campfilm, mely a fent említetteken túl olyan sikeres alkotásokat tudhat maga mögött, mint a Nagy Dénes rendezésében készült Lágy eső, a Másik Magyarország vagy a Káin gyermekei.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr557300325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marko11 2015.03.24. 18:19:14

Éjjel 3 ó kezdési időponttal?!
Na jó, tudom, fel is lehet venni, de akkor is!
süti beállítások módosítása