Filmvilág blog

Nyerj jegyet a 2001: Űrodüsszeia vetítésére!

2015. február 24. - filmvilág

2001-urodusszeia-plakat.jpg

Az Alien és A bolygó neve: Halál után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza a mozivásznakra! Március 12-től limitált vetítéssorozat keretében újra mozivásznon látható „minden sci-fi filmek ősapja”, a 2001: Űrodüsszeia (1968). Budapesten kizárólag a Puskin moziban és országszerte számos további helyszínen láthatják a nézők Stanley Kubrick Oscar-díjas kultfilmjének digitálisan felújított változatát, magyar felirattal.

A forgalmazó jóvoltából a film március 2-i, premier előtti díszelőadására kisorsolunk 3 db. páros jegyet a Corvin Mozi (legnagyobb vászonnal rendelkező) Korda termébe.

Aki szeretne részt venni a vetítésen, a blog.filmvilag@gmail.com címre válaszolja meg az alábbi kérdést péntek este 8-ig.

Melyik Richard Strauss szerzemény hangzik fel a filmben, és melyik filozófus gondolatait idézi meg ezzel Kubrick?

A 19:30-kor kezdődő vetítés előtt kerekasztal-beszélgetés is lesz. Résztvevői:

  • Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, űrhajós és vadászpilóta, külgazdasági és külügyminiszteri tanácsadó
  • Németh Attila, a Galaktika Magazin felelős szerkesztője
  • Gyárfás Gábor grafikusművész, Ferenczy és Kölcsey-díjas plakáttervező
  • Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment alapítója, ügyvezetője
  • Moderátor: Gerebics Sándor filmrendező

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stanley Kubrick 1968-ban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha moziban néző átélhetett. A hidegháború ekkora már az űrre is kiterjedt, jóllehet a film még a Holdra szállás előtt készült, s ezzel párhuzamosan óriásira nőtt a sci-fi iránti érdeklődés. Ebben a hangulatban mutatták be a 2001: Űrodüsszeiát, amely monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrbe száműzött ember félelmetes víziójával tulajdonképpen évtizedekre kijelölte a – film számára akkor még fiatal – zsáner útját. Nem túlzás, hogy Kubrick nélkül a Star Warstól az Interstellarig egyik blockbuster sci-fi sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A forgatókönyvet a neves író Arthur C. Clarke jegyzi, aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. (A történet néhány pontban eltér forgatókönyvtől.) A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó dolomit s az öntudatára ébredt komputer olyan védjegyeivé vált a filmeposznak, amelyekről még ma, majd’ fél évszázaddal később is születnek elemzések.

Vetítési helyszínek országszerte (a lista még nem végleges, bővülhet!):

Budapest Puskin Mozi, Szeged Belvárosi Mozi, Szombathely Agora-Savaria Filmszínház, Kecskemét Otthon Mozi, Szolnok TiszaPART Mozi, Jászberény Lehel Filmszínház, Pécs Uránia Mozi, Debrecen Apolló Mozi, Celldömölk KMKK Art Mozi, Szentgotthárd Csákányi László Filmszínház, Miskolc Művészetek Háza, Nyíregyháza Krúdy Gyula Art Mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr477212071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magas Valerie 2015.03.03. 16:05:43

Pécs Apolló mozi! (Urániáról egyelôre nem tudok, bár Alienst is vetítette mindkettô...
süti beállítások módosítása