Filmvilág blog

A szólásszabadságról a Charlie Hebdo kapcsán

Vetítés és vitaest

2015. január 13. - filmvilág

hebdo.jpg

A Budapesti Francia Intézet január 14-én szerdán, 18 órakor filmvetítéssel egybekötött vitaesttel tiszteleg a Charlie Hebdo áldozatai és mindazok előtt, aki életük árán védik a szólásszabadságot a világ minden táján.

Helyszín: Francia Intézet, Auditórium (1011 Budapest, Fő utca 17.)

Program

18:00: C'est dur d'être aimé par des cons (Nem könnyű, ha hülyék szeretik az embert)

Daniel Leconte dokumentumfilmje (2008, 108’, francia nyelven angol felirattal, magyar hangalámondással)

A film a Charlie Hebdo magazin történetének egy fontos állomását járja körbe. 2007-ben Philippe Val, a Charlie Hebdo tulajdonosa bíróság elé kerül, amiért közzétette a tizenkét dán karikatúrát. Meglepő per, amelyet Daniel Leconte valós időben mutat be.  

A film a vallási fundamentalizmus, a sajtó, a francia társadalom véleményalkotásának kérdését járja körbe, továbbá válaszadási kísérlet arra, mit tehetnek a modern demokráciák a fundamentalizmus kihívásaival szemben. A jelenlegi helyzet még inkább rávilágít a kérdés összetettségére. 

A film után vitaest:

Szólásszabadság a karikatúrák fényében

Magyar karikaturisták részvételével, magyar nyelven, francia szinkrontolmácsolással.: Pápai Gábor - Népszava, Marabu - Népszabadság és Merényi Dániel - Napirajz.
Moderátor: Bayer Antal, képregénykritikus, a Magyar Képregény Szövetség tagja.

A belépés ingyenes.

Az esemény FB-oldalához itt lehet csatlakozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr447067657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása