Filmvilág blog

A látogató - Egy elvetett élet

A nap filmje

2014. november 07. - filmvilág

- Élni akarok.
- Sajnálom uram, nincs rá engedélye.

A látogatóban a Scherer Péter által alakított bürokrata meglepő indokkal keresi fel a középkorú kisembert (Gáspár Sándor): a hivatal végre helyt adott anyja abortuszkérelmének. A Tasnádi István által írt abszurd rövidfilm a tovább után meg is nézhető.

A Filmvilág kritikusa szerint: Az ötven éve benyújtott abortuszkérelem kései elbírálása és könyörtelen végrehajtása egyfelől veszettül vicces, másfelől roppant nyomasztó. Épp ezek a nézőben kavargó ellentmondásos érzések jelzik azt, hogy sikerült a filmnek rátapintania egy mélyen bennünk élő kollektív tapasztalatra. Nemcsak a dialógusok hibátlanok, a látványvilág és a zene is kiválóan szolgálja a hangulatot, Fonyó Gergely pedig mindvégig biztos kézzel vezeti színészeit. Gáspár Sándor meggyőzően hozza a sorsába beletörődő, nagybetűs Kispolgárt, Scherer Péter pedig valósággal lubickol az akkurátus Népegészségügyi Ellenőr szerepében. (Jankovics Márton írása a Magyar Filmhéten vetített rövidfilmekről a Filmvilág decemberi számában lesz majd olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr936874803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása