Filmvilág blog

Premierek a héten

Most lesz valami!

2014. október 30. - filmvilág

EGY SZERELEM TÖRTÉNETE: A NŐ Ned Benson filmje, meglepő módon, egy szerelem története, mégpedig a nő (Jessica Chastain) nézőpontjából elmesélve. A férfi (James McAvoy) verzióját egy hónap múlva nézhetjük meg.

AMNÉZIAIlyet se hallottunk még: a Nicole Kidman által alakított nőnek olyan amnéziája van, hogy minden reggel szó szerint tiszta lappal indul. A lyukakat férje (Colin Firth) segít betömni (khm), de a nő egy idő után gyanítani kezdi, hogy a férfi valamit elhallgat előle. A műfaj tehát: thriller.

SÍROK KÖZÖTT Újabb Lawrence Block-adaptáció a mozikban, Scudder magándetektívet ezúttal (Jeff Bridges helyett (lásd: 8 millió halál)) Liam Neeson alakítja.

EGY NEHÉZ NAP ÉJSZAKÁJA Újra moziban a Beatles Oscarra jelölt zenés ál-dokumentumfilmje, felújított képpel és hanggal.

VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLANReisz Gábor diplomafilmjét alaposan megelőzte a híre, köszönhetően annak, hogy Karlovy Vary-ban, a miskolci CineFesten és a Magyar Filmhéten is bemutatták, és mindenhol ovációval fogadta a közönség. A gerilla módszerekkel forgatott felnövési vígjáték főszereplője a 29 éves, munkanélküli Áron, aki szerelmi bánatában, erős alkoholos befolyásoltság hatására, repülőjegyet vesz Lisszabonba. [előzetes]

van valami furcsa.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: Reisz Gábor diplomamunkája felszabadultan, játékosan és hitelesen mesél az útkeresés kínjairól. Kultgyanús generációsfilm született. (Baski Sándor kritikája a novemberi Filmvilágban olvasható.)

ST. VINCENT Az elsőfilmes Theodore Melfi dramedy-jében Bill Murray lecsúszott, rossz éltű mizantrópot alakít, aki pénzhiány miatt felcsap bébiszitternek. A gondjaira bízott 12 éves Olivert magával viszi kedvenc kocsmájába és a lovira, de verekedni is megtanítja. Bill Murray-fanok előnyben.

PISZKOS PÉNZ A kiváló Bikanyak belga rendezője, Michael R. Roskamot megkapta a hollywoodi repülőjegyét: első angol nyelvű filmje Dennis Lehane egyik novellájának adaptációja. A helyszín Brooklyn, a történet főszereplője Bob (Tom Hardy), aki unokatestvére (James Gandolfini utolsó (?) szerepe) kocsmájában dolgozik csaposként. A műintézmény nem csak vendéglátóipari egységként funkcionál, de a csecsen maffia pénzgyűjtő helyeként is, ezért különösen érzékenyen érint minden felet, amikor valakik kirabolják a kocsmát.

SZAVAK NÉLKÜLMegtörtént eseményeken alapuló lengyel dráma egy gyerekkora óta paralízises fiúról. Bár az orvosok úgy hiszik, nem csak testileg, de mentálisan is béna, Mateusz elkezd kommunikálni a külvilággal.

A Filmvilág kritikusa szerint: Maciej Pieprzyca filmje egy kósza percre sem válik hatásvadásszá vagy melodramatikussá. A rendező­írót ugyanis szemmel láthatólag egészen más érdekelte, mint a szenzáció. (Forgács Nóra Kinga kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr576845951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huber Zoltán 2014.10.30. 11:43:35

"felnövési vígjáték" - ez most a hivatalos magyarítása a coming of age megjelölésnek, vagy most próbálod elterjeszteni :) mert én már nagyon vártam, hogy legyen végre valami a három szavas angol szóösszetétel helyett.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2014.10.30. 12:29:49

@Huber Zoltán: A coming of age filmek nem feltétlenül vígjátékok, úgyhogy nem akart magyarítás lenni. Viszont illik a filmre.

Huber Zoltán 2014.10.30. 12:33:13

@Baski Sándor: jogos! akkor missziós céllal ezentúl "korba lépő/érő" komédiának vagy történetnek fogom írni, hátha :)
süti beállítások módosítása