Filmvilág blog

Premierek a héten

Zvjagincev + Dardenne-ék

2014. október 24. - filmvilág

FÁK JÚ TANÁR ÚR!Német vígjáték egy magát helyettesítő tanárnak kiadó ex-fegyencről, aki így akarja visszaszerezni az iskola helyén elrejtett pénzt.

A KIS NICOLAS NYARAL – Francia vígjáték azAsterix és Obelixet illetve a Lucky Luke-ot is jegyző francia Goscinny népszerű (korábban rajzfilmben is feltűnt) karakterével.

AZ ISMERETLEN DRAKULA Hogyan lett Vlad Tepesből Drakula gróf? Gary Shore filmje ezt az eredettörténetet meséli el Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon és Charles Dance segédletével. Az Universal Stúdió szeretné a Marvel módszereihez hasonlóan újraéleszteni és közös univerzumba terelni klasszikus szörnyeit, ennek a kísérletnek a főpróbája ez a film. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: Az ismeretlen Drakula újabb A-kategóriásnak álcázott B-film a Herkules legendája után. (Csiger Ádám kritikája a novemberi Filmvilágban lesz olvasható.)

HARAG A korábban kőkemény zsarumozikkal (Az utca királyai, Az utolsó műszak) jelentkező David Ayer II. világháborús küldetéses-tankos filmet forgatott Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf és Michael Pena főszereplésével. Az idő: 1945 tavasza. A hely: Németország. A cél: végső kapitulációra késztetni a nácikat és közben túlélni. [előzetes]

KÉT NAP EGY ÉJSZAKAAz egyszerű, de annál megrázóbb emberi drámákra specializálódott belga Dardenne-testvérek új filmjükben olyan alapötlettel álltak elő, amely egy hollywoodi forgatókönyvírónak is becsületére válna. Egy gyár dolgozóit a főnök kész helyzet elé állítja: megkaphatják az 1000 eurós bónuszukat, de akkor egyiküket, a betegállományból visszatérő Sandrát el kell bocsátania a vezetőségnek. A szavazáson a többség a bónusz mellett dönt, de Sandra kap még egy utolsó lehetőséget, hogy egyenként felkeresse a munkatársait és rávegye őket, hogy mondjanak le a pénzről. [előzetes]

2nap1éjszaka.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: Az eddig sztárdívaként tündökölt Marion Cotillard ebben a szokatlan szerepében is lenyűgöző: nála szürkébb-egyszerűbb munkáslánnyal a csepeli héven sem találkozhatunk. Dardenne-ék állandó operatőre, Alain Marcoen rugalmas kézikamerával, hosszú snittekben követi őt útján, csönget be vele az otthonokba, élő, lüktető kapcsolatba lépve a helyszínekkel és a szereplőkkel, úgy, ahogy ez az évek során a Dardenne-mozi stiláris védjegyévé vált. (Báron György kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

A BÍRÓBírósági thrillernek álcázott családi melodráma, amelyben a gátlástalan sztárügyvéd (Robert Downey Jr.) hazatér gyerekkora színhelyére, hogy eltemesse anyját. Apja, a kisváros megbecsült bírója (Robert Duvall), máig neheztel rá. A temetés után indulna is haza, amikor apját emberöléssel vádolják meg. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A rendezőt nem igen érdekli a krimiszál, s ahelyett, hogy Grisham-divat szerint csavaros thrillerrel frissítené az ügymenetet, inkább a családi melodráma vonalát vastagítja meg – miközben nem tud lemondani Downey Jr. pikírt humoráról sem. (Soós Tamás Dénes kritikája a novemberi Filmvilágban lesz olvasható.)

LEVIATÁNAz egyik legjelesebb kortárs orosz rendező, Andrej Zvjagincev (A visszatérés, Elena) új filmjében Jób történetét helyezi a jelen Oroszországába. A történet szerint valahol északon, Murmanszk közelében a helyi hatalom ki akarja sajátítani egy egyszerű autószerelő, Nikolaj családi házát. A polgármester elleni harcában segítségére siet egy moszkvai ügyvéd barátja.

A Filmvilág kritikusa szerint: A Leviatán grandiózus film a szó sok értelmében: két órát meghaladó hosszával, a korunkról és világunkról rajzolt keserű és csendesen félelmetes, már-már kozmikus óriástablójával, és azzal, ahogyan - a legnagyobb orosz művészekre jellemző módon – az egyszerű ember sorsán keresztül is nagy és súlyos kérdésekre világít rá. (Vincze Teréz kritikája a novemberi Filmvilágban lesz olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr856829465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása