Filmvilág blog

Hajdu retrospektív a Toldiban

Programajánló

2014. október 22. - filmvilág

Delibab_Retrospektiv.jpgHajdu Szabolcs új filmje, a Délibáb (előzetes: itt) november 13-án kerül a mozikba. A hazai premier alkalmából a Toldi moziban Hajdu Szabolcs retrospektív hétvégét szerveznek. Levetítik eddigi filmjeit, de lesz közönségtalálkozó is, ahol a rendezővel és feleségével illetve alkotótársával, Török-Illyés Orsolyával is lehet találkozni.

A program:

November 8. szombat

17.00 Necropolis + Kicsimarapagoda
19.00 Tamara
20.30 Bibliotheque Pascal.

November 9. vasárnap

16.45 Off Hollywood
18.30 Fehér tenyér
20.30 Macerás ügyek.

Közönségtalálkozó: november 8. szombat, 20.30 óra, Toldi mozi előtere.


Válogatás a Délibáb nemzetközi kritikáiból:

Nikola Grozdanovic - The Playlist, TIFF review:

„A Délibáb Hajdu Szabolcs ötödik egész estés filmje, amellyel bebizonyította, hogy a Tarr Béla utáni magyar mozi jó kezekbe került. Olyan, mintha Werner Herzog és JimJarmusch összeállt volna… Hajdu minimalista képfelfogással alapozza meg sziporkázó stílusú modern westernjének hangvételét. A Délibáb a gyönyörű, hunyorgós, atmoszférikus western rajongóinak álma. Van benne valami hipnotikus vonzerő, amely egészen a lehengerlő záró képsorig furcsán hat ránk.”

Now TIFF:

„Hajdu tehetséges rendezőként nem magyarázza túl mondandóját, inkább hagyja, hogy a veszélyes, kátyúkkal borított brutális puszta elnyújtott képkockái magukért beszéljenek.”

John DeFore - Hollywood Reporter:

„Isaach De Bankolé figurája - a magányos vándor, aki a semmiből bukkan fel és száll szembe egy csapat rabszolgatartó bűnözővel - elviszi ezt a filmet, amely Jim Jarmusch „Az irányítás határai” filozófiájával rokon, de annál sokkal kielégítőbb. Akár Sergio Leone amerikai vadnyugata is lehetne a Hajdu Szabolcs Délibábjában ábrázolt magyar puszta - atmoszférikus tanmese az időtlen senki földjéről.”

Allan Hunter - Screen International:

„Isaach De Bankolé napba hunyorgó, hanyagul cool, sziklaszilárd csavargója Clint Eastwood név nélküli emberének távoli rokona is lehetne. Van összecsapás, lövöldözés még a végefőcím előtt, de vannak baljós utalások egy törvény nélküli hátországra is.”

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr326815831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása