Filmvilág blog

Modern betyárokat díjaztak a III. Magyar Forgatókönyv Börze döntőjében

Sajtóközl.

2014. október 20. - filmvilág

börze.jpgA tegnap befejeződött Magyar Filmhéten tartották a III. Magyar Forgatókönyv Börze döntőjét. A három nyertes filmterv alkotói lehetőséget kapnak arra, hogy forgatókönyvüket a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával dolgozzák ki.

A zsűri Szabó Róbert Csaba A Pusztai banda című filmtervét emelte ki a börze fődíjasaként. A nyertes munka megtörtént esetet dolgoz fel – a katonaszökevény Pusztai Ferenc és bandája az 1950-es évek Székelyföldjének legendás figurái, akik egyfajta modernkori betyárokként küzdöttek az akkoriban formálódó román titkosrendőrség, a rettegett Securitate ellen.

A kalandfilmen túl a díjazottak között volt két komédia, Sallai Ervin Pult Fiksön és Villányi Dániel Kell egy csapat című munkája is. A Pult Fiksön egy konditeremben dolgozó indiai bevándorló sztorija, akinek 24 óra alatt kell összekamuznia egy teljes indiai közösséget Magyarországon a pármillió dolláros örökség kedvéért. A Kell egy csapat pedig egy rakás lúzer amatőr focista kalandjait követi nyomon, akik kiadják magukat a magyar válogatottnak, hogy Katarba utazhassanak egy pénzdíjas meccsre.

Mindhárom díjazott filmterv garantált támogatást nyer a Magyar Nemzeti Filmalaptól, 1,5 millió forint értékben, melyet a forgatókönyv első változatának kidolgozására fordíthatnak.

A harmadik börzét minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a profi és reménybeli filmírók részéről– a pályázatra összesen 215 darab treatment érkezett be. Az előzsűri által kiválasztott 8 treatment alkotói október 16-án 16 órától a Magyar Filmhét hivatalos programjában szereplő III. Magyar Forgatókönyv Börzén prezentálhatták ötletüket a magyar filmszakmának, rendezőknek és producereknek.

A börzén kizárólag olyan filmtervek vehettek részt, amelyekkel alkotójuk eddig nem pályázott a Magyar Nemzeti Filmalaphoz. A pályázat új tehetségek felé is nyitott volt - a részvételnek nem volt feltétele a filmes szakmai előélet.

A Magyar Nemzeti Filmalap által felkért zsűri elsősorban olyan filmterveket keresett, amelyek közönségbarát, szórakoztató igénnyel készültek, de mégis átélhető és érvényes üzenettel szólítják meg a nézőt.

A zsűri tagjai Divinyi Réka forgatókönyvíró, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv fejlesztési igazgatója, Taschler Andrea producer és Zomborácz Virág rendező, forgatókönyvíró voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr556811199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása