Filmvilág blog

Peter Strickland bemutatja: Björk koncertfilm

Sajtóközl. + programajánló

2014. szeptember 23. - filmvilág

Bjork_A3.jpgPeter Strickland és Nick Fenton rendezésében film készült Björk nyolcadik stúdióalbumát bemutató multi-dimenzionális koncertről. Björk: Biophilia Live 5 alkalommal lesz látható a Budapest Film mozijaiban. A film nem kerül hagyományos moziforgalmazásba, a magyar közönség csak ezen a néhány alkalmas sorozaton találkozhat vele.

A közönség a világon mindenütt kizárólag limitált számú előadás alkalmával láthatja a filmet fesztiválok, múzeumok, könyvtárak és galériák vetítőtermeiben. A koncertfilmet műsorra tűzi többek között a 360° Kortárs Tudományos Film fesztivál, a Festival do Rio, a reykjavíki Bío Paradís és a panamai Biomuseo is. A filmet Európában a Karloy Vary-i filmfesztiválon mutatták be, amely után a Variety a következőképpen írt róla: „Elragadóan mutatja be az előadót, aki teljes mértékben kontrollja alatt tartja nem hétköznapi képességeit.”

A Biophilia albumra épülő koncert showelemeit tekintve meghökkentő kísérlet a zene és technológia egyfajta keresztmetszetének létrehozására. Björk ezt a műsort 2011-ben mutatta be először színpadon, egyúttal egy kapcsolódó mobil-applikációt is bevezetett a köztudatba. Akkor a Wall Street Journal „varázslatos estének” nevezte az előadást, amelyet különleges hangszerek, vendégfellépők és vizuális elemek tesznek teljessé.

„Björk víziója a Biophilia albumról és a multimédiás lehetőségekről rendkívül eklektikus képet mutat – írja róla a Pitchfork online magazin. – Az énekesnőt egy komplett izlandi női kórus kíséri a színpadon, a látványt természetfilmek képei színesítik, a díszletnek pedig épp úgy részét képezik különböző hangszerek, ahogy például egy Tesla-orsó, amely a mennyezetről ereszkedik alá. Egyszóval: lélegzetelállító.”

A Björk: Biophilia rendezői Nick Fenton és a tiszteletbeli magyar Peter Strickland (Varga Katalin, Berberian Sound Studio mindketten jól ismert és egyedi hangvételű alkotók. Filmjük részint bemutatja a koncertet, részint pedig az előadó zenéjéről való elmélkedést és vitát is megjelenít, top designerek készítette animációk kíséretében. A vásznon olyan tudományos és természetfilmes betétek is megjelennek, amelyek elkészítését az album dalai inspirálták, illetve amelyek a természeti jelenségek és a zeneművek szerkezete közötti kapcsolatot is felfedik.

Vetítések:

  • Október 22. Toldi mozi
  • Október 28. Toldi mozi
  • Október 31. Művész mozi
  • November 5. Tabán Kinotéka
  • December 11. Puskin mozi

Jegyek már kaphatók!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr526722937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása