Filmvilág blog

Akik rövidben utaznak - Bodnár Andrea és Sindely Csaba filmes projektjei

Lumine + Glassy Cinema

2014. szeptember 02. - Nemes András

többi néma.jpg

Egy átfogó, informatív, magyar filmes adatbázis kiépítése, vizuális effekt-specialista utómunka cég, forgatókönyvírás, filmrendezés, feltörekvő indie rockzenekar menedzselése - soknak tűnik így együtt? Bodnár Andrea és Sindely Csaba szerint nem az. Interjú a BuSho Rövidfilm Fesztiválon vetített A többi néma csend és a The Cure című sci-fi rövidfilm alkotóival.

Kezdetnek egy rövid bemutatkozást szeretnék kérni mindkettőtöktől. 

Bodnár Andrea: Az ELTE Bölcsészkarán végeztem Filmelmélet és Filmtörténet szakon, ezután következett a Werk Akadémia, ami remek döntésnek bizonyult, végre gyakorlatban is alkalmazhattam a tapasztalataimat, és rengeteg szakmai kapcsolatra tettem szert. A Színház-és Filmművészeti Egyetem, illetve a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjaival dolgoztunk együtt, kialakult egy kapcsolati háló, aminek tagjai kölcsönösen segítették, és segítik egymást a mai napig. Csabával is ott indult az együttműködésünk, ott fogalmazódott meg bennünk a Lumine és a Glassy Cinema ötlete, illetve dolgoztunk egymás vizsgafilmjein is. A többi néma csend című rendezésem - mellyel meghívást nyertünk a Friss Húsra és a hamarosan startoló BuSho Rövidfilm Fesztiválra - is ennek a kapcsolatnak az eredménye. 

andi.jpg

Sindely Csaba: A Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában végeztem, ezután fordultam a filmezés irányába. Vetítéseket szerveztem a suliban, volt két nagy rendezvényünk az Uránia Filmszínházban, a kisFilmszemle Saishuukai és a Glasswing's kisFilmszemle 2, ezek telt házzal mentek, kiválóan sikerültek.Ezután felvételiztem a Werk Akadémiára, ahol rendezőasszisztensi OKJ-t tettem le. Ott készülhetett el The Cure című sci-fi rövidfilmem, aminek jelenleg is folynak az utómunkálatai, reményeim szerint hamarosan bemutathatjuk. Azóta két utómunka cégnél is dolgoztam, animációs és VFX (vizuális effektek) területen, és körülbelül egy hónapja döntöttük el Andival, hogy megalapítjuk a Lumine-t, saját utómunka cégünket, ahol CGI-jal, vizuális effektek kivitelezésével foglalkozunk. 

csaba.jpg

Egyikőtök alkotása sem nevezhető könnyed vizsgafilmnek, összetettek, súlyos, izgalmas témákat vizsgálnak. Hogyan született A többi néma csend ötlete? 

Bodnár Andrea: Első körben nagyon komplex és bonyolult sztoriban gondolkodtunk, Négy szoba munkacímen futott a projekt, ezután négy-öt hónapig fejlesztettük, csiszolgattuk a könyvet, és végül letisztult a történet annyira, hogy megfelelő minőségben megvalósíthassuk. Ha pár szóban kell összefoglalnom, miről szól a film: a magányról és a művészi felelősségvállalásról. Akkoriban sokat foglalkoztattak ezek a témák. Nagyon szeretem az utópiákat és az olyan történeteket, melyek stilizálva mesélnek a valóságról. A sztori mellett így leginkább a hangulatra, az atmoszférateremtésre igyekeztünk koncentrálni, a nézői visszajelzésekből pedig úgy tűnik, ez sikerült is. 

A film szinopszisa: 2087. Az utolsó ember a Földön novellák írásával próbálja csillapítani magányát. Egyik szereplője, a Fiú, megjelenik előtte és figyelmezteti alkotóját, hogy hamis valóságban él. Az Író mindennek ellenére elhatározza, hogy teremt maga mellé egy lányt is, miközben megszállottjává válik a Balerina történetének... a többi néma csend.   

Hogyan született a The Cure?

Sindely Csaba: Engem mindig foglalkoztatott a sci-fi, illetve az akciófilmek világa, a kiszakadás a valóságból, a fantasztikum. A forgatást iszonyú nehéz volt levezényelni, a filmben lövöldözés, autós üldözés is van, amiket korlátozott büdzséből kellett megvalósítanunk, muszáj volt kreatívan használni a lehetőségeinket - úgy érzem, végül sikerült összehoznunk. A film a jövőben, egy totális háborút követően játszódik, meglehetősen összetett a sztorija, nem szeretnék spoilerezni, maradjunk annyiban, hogy izgalmas, és reményeink szerint rendkívül látványos lesz.

További tervek?

Bodnár Andrea: Több megbízásos filmes projekten dolgozunk a Lumine keretein belül, illetve egy író és egy dramaturg közreműködésével készül már a következő kisfilmem forgatókönyve is. Emellett egy zenekart is menedzselek, ők a Hello Hurricane, mostanság ez egyféle másodállást jelent a számomra, egyre ismertebb a banda, így egyre több a dolgom. Az új filmemnek is ez adott témát (ami egy "coming of age" történet lesz sok-sok zenével), kicsit összekapcsolom ezzel a két világot, amiben most mozgok. Idén elkészül még a banda bemutatkozó videoklipje is, amit én rendezek, izgalmas feladat lesz ez is. Sok a tennivaló minden téren, nagyon élvezem. 

Sindely Csaba: Régóta foglalkoztatott egy post-production cég alapítása. Mindenképp új technológiákkal szeretnénk dolgozni, ezzel is színesítve a szakmát, úgy látom, egyre nagyobb igény mutatkozik erre. Eljött a pillanat, hogy a VFX/CGI komolyabban megjelenjen a hazai kis-és nagyfilmekben egyaránt. A Glassy a főprojekt: ez egy átfogó, informatív, profi magyar filmadatbázis lesz, egyelőre kiépülőben van, hamarosan útjára indítjuk. Egyrészt rendszerezzük a filmeket, illetve összehozzuk a szakmában dolgozó embereket, a gyártás tagjait, operatőröket, színészeket is. 

Bodnár Andrea: Produkciós szinten is működünk, a Glassy nyilván a következő filmem mögött is ott fog állni, de az adatbázis kiépítését is kiemelten fontos feladatunknak tartjuk. Folyamatosan frissítenénk, ellenőriznénk, a legérdekesebb része pedig, hogy a kisfilmekkel is foglalkoznánk: rengeteg rövidfilm, vizsgafilm készül az országban, melyeknek alkotói nincsenek regisztrálva, a filmek nincsenek számon tartva - ezen szeretnénk változtatni. 

A többi néma csend szeptember 6-án, a BuSho Film Fesztivál Hungarorama szekciójának 1. blokkjában, 12 órás kezdéssel, a Puskin Moziban látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr726658333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása