Filmvilág blog

35 év után újra moziban A nyolcadik utas: a Halál

Nyerj jegyet!

2014. augusztus 26. - filmvilág

Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte több mint 30 filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát.

aliengraph3.gif

Az 1979-ben a fiatal brit rendező, Ridley Scott megalkotta a filmtörténet és egyben pályafutása egyik legjelentősebb filmjét. A sokak által minden idők legfélelmetesebb filmjének titulált, klasszikus Alien címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci szürrealista képzőművész H. R Giger, a „biomechanikus” művészet nagymestere álmodta meg. Az Oscar-díjjal jutalmazott látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, bár a fiatalabb generációnak eddig nem adatott meg a lehetőség, hogy mozivásznon láthassa ezt a klasszikust, ahol annak eredeti dramaturgiája és vizuális atmoszférája igazán tud érvényesülni.

aliengraph2.gif

2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát, az Alien – Director's Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. Ennek oka, hogy a rendező a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, ill. néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.

Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A limitált vetítéssorozathoz országszerte számos filmszínház csatlakozott. A szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben is. A vetítések teljes helyszínlistája a film Facebook oldalán olvasható.

aliengraph1.gif

A filmet forgalmazó Pannonia Entertainment a közeljövőben további, hasonló jelentőségű alkotásokat fog bemutatni, hogy a 21 századi filmipar alkotásai mellett, a filmművészet előző évtizedeinek felejthetetlen produkciói is azon a helyen gazdagíthassák a mai kor mozilátogatóit, ahová megalkották őket: a mozivásznon.

A Pannonia Entertainment jóvoltából kisorsolunk 3 db. páros jegyet azon olvasóink közt, akik megosztják a Facebookon ezt a posztot, és küldenek egy emailt (blog.filmvilag@gmail.com), amelyben megírják, hogy melyik nap szeretnék megnézni a filmet és hol. (A Corvin mozin kívül a megyeszékhelyek többségén is vetítik a filmet. Teljes helyszínlista: itt.)  A nyerteseket pénteken értesítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr246637753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.08.26. 20:46:01

"A vetítések teljes helyszínlistája a film Facebook oldalán olvasható."

Pécs meg úgy járt, mint Bástya elvtárs... De nem bánom! A rendezői változat úgyis gyengébb az eredetinél. Scott jobban tette volna, ha a workprintet teszi elérhetővé, morg, brumm stb.

virtualdog 2014.08.27. 09:40:26

@Orosdy Dániel: Mik a különbségek?

Amúgy örülök a vetítésnek, régi mániám, hogy miért nem játszanak a mozik néha zsánerklasszikusokat a 70-es, 80-as évekből.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.08.27. 12:08:37

@Borbíró Andris: Az alábbi linkeken található a részletes leírás a különböző változatokról:

www.imdb.com/title/tt0078748/alternateversions

www.alienexperience.com/index.php?Itemid=52&catid=38:articles-and-editorials&id=115:alien-redux&option=com_content&view=article

A Workprint valójában a különböző extrák képanyagából és a filmből lett összeragasztva, és csak azoknak ajánlott a megtekintése, akik ismerik és szeretik az eredeti filmet, de nekik mindenképpen. Pár látványos részlet mellett főleg az jó benne, hogy választ ad sok apró kérdésre, ami egyik hivatalos változatban sem vált nyilvánvalóvá (pl. hogy mi is történt pontosan abban a jelenetben, amikor Lamberték meghalnak). És többször látható benne az "eredeti" lény teljes életnagyságban.

A mániád abszolút rokonszenves egyébként. :)
süti beállítások módosítása