Filmvilág blog

Eli Wallach (1915-2014)

Gyász

2014. június 25. - Orosdy Dániel

eli-wallach.jpg

A 98 éves korában elhunyt zseniális karakterszínész még 2010-ben is forgatott, méghozzá két filmet (Oliver Stone: Tőzsdecápák: A pénz nem alszik, Roman Polanski: Szellemíró), hosszú pályája során pedig olyan alkotók műveiben nyújtott maradandót, mint Elia Kazan (Babuci), William Wyler (Hogyan kell egymilliót lopni?), Richard Brooks (Lord Jim), John Huston (Kallódó emberek), John Sturges (A hét mesterlövész), Don Siegel (The Lineup), Francis Ford Coppola (A keresztapa III.), Martin Ritt (Call girl ötszázért), Stanley Donen (A papa mozija), Peter Yates (A mélység), Mark Rydell (Cinderella Liberty), Jerzy Skolimowski (Gerard kalandjai), Abraham Polonsky (Romansa konjokradice), Lasse Hallström (Beugratás), Michael Winner (Az őrszem), a Ford-Hathaway-Marshall trió (A vadnyugat hőskora), Sergio Corbucci (Vadnyugati szamuráj), Carlo Lizzani (Crazy Joe), Duccio Tessari (Kötél és arany), Giuseppe Colizzi (Bosszú El Pasóban), Gérard Oury (A nagy zsákmány)...

Wallach összes remek alakítása közül is kiemelkedik Sergio Leone A jó, a rossz és a csúfjának "harmadik címszerepe", amellyel nem csak minden idők egyik legemlékezetesebb filmkarakterét teremtette meg, de jóval nevesebb kollégái, Clint Eastwood és Lee Van Cleef elől is könnyedén ellopta a show-t. (Eastwood nagyvonalúságát bizonyítja, hogy ennek ellenére egy apró szerepet idősebb kollégájára bízott a kiváló Titokzatos folyóban, pedig A jó, a rossz és a csúf forgatásán Tuco szerepének bővülése és a Leone-Wallach páros egyre barátibb viszonya is súrlódásokat eredményezett annak idején.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr716414191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baribál 2014.06.25. 17:22:33

RIP
Szerettem a karaktereit.

SarahConnor 2014.06.25. 20:21:03

Ez az ember egy zseni volt. Irtó gonosz is tudott lenni, de nagyon duplafenekű is. A legnagyobbak méltó partnere, nélküle szegényebb lenne a filmtörténelem.
Nyugodjék békében!
süti beállítások módosítása