Filmvilág blog

Mérges Shaolinok - Five Deadly Venoms

Tarantino nyomában - 62.

2014. április 22. - Huber Zoltán

Wu du - honkongi, 1978. Rendezte: Cheh Chang. Írta: Cheh Chang és Kuang Ni. Kép: Kung Mo To és Hui-chi Tsao. Zene: Chen Yung Yu. Szereplők: Sheng Chiang, Philip Kwok, Feng Lu, Pai Wei, Chien Sun, Meng Lo. 97 perc.

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A Shaw Brothers legendás kung-fu mozijait sok mindenért lehet szeretni, a forgatókönyvek ötletessége és kidolgozottsága azonban nem tartozik ezen filmek pozitív tulajdonságai közé. A pergő akciók, a tehetséges színész-harcművészek, a színpompás díszletek és az invenciózus kamerakezelés mellett a tulajdonképpeni cselekmény sohasem számított kiemelkedően fontosnak, a patinás stúdió alkotói a figurákkal és a történetekkel általában nem vesződtek sokat. A látványos összecsapásokat vagy a kínai történelem mítikus eseményei köré fűzték (a Shaolin kolostor viszontagságos sorsa különösen kedvelt), vagy két képzeletbeli iskola rivalizálásából indultak ki, ahol a szereplőket a mester halála és a bosszú motiválta. A Mérges Shaolinok a szabályt erősítő, igen figyelemreméltó kivétel, hisz az elsőrangú verekedések mellett ebben az esetben a sztori is kifejezetten izgalmas.

mérges shaolinok.jpg

Az 1978-as film a Shaw Brothers kései korszakának emblematikus darabja, mely teljes fegyverzetében mutatja a stúdiót. A főszerepeket a későbbiekben csak Venom Mob néven emlegett színészcsapat szupersztárjai alakítják, akikre épp e mozi után kezdtek így hivatkozni. A különböző stílusokban küzdő, akrobatikus produkciókat bemutató harcművészek mellett a mű kirobbanó sikerének titka az attrakció és feszültség, az erőszak és a humor tökéletes egysége, mely folyamatosan fenntartja a közönség figyelmét. A Mérges Shaolinok sokak szerint a Shaw Brothers legjobb alkotása és az elmúlt évtizedekben valóságos popkulturális referenciaponttá nemesedett. A film ikonikus motívumai a Wu-Tang Clan és 2Pac dalaiban úgyanúgy felbukkannak, mint a Kung-Fu Panda és a Batman-rajzfilmsorozat egyes jelenteiben.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Az Öt Méreg Háza haldokló mestere arra kéri utolsó tanítványát, keresse meg a korábbi növendékeit és akadályozza meg, hogy az iskola elrejtett kincse rossz kezekbe kerüljön. A teknősbéka, a kígyó, a skorpió, a gyík és a százlábú mind egy-egy speciális harcmodort művelnek, ám az arcukat maszk fedi és közülük sem mindenki ismeri a többiek kilétét. Fiatal hősünknek így nemcsak a harcosok személyazonosságát kell felderítenie, de arra is rá kell jönnie, melyikük harcol a jó oldalon. A túlerőben lévő ellenfél legyőzéséhez ugyanis erős szövetségesekre lesz szüksége.

mérges shaolinok3.png
Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Kill Bill bérgyilkos-csapatának alapötlete már a Ponyvaregényben felbukkan (lásd itt), a Viperák végső formájában mégis leginkább a Mérges Shaolinok hatását tükrözi. Bill zsoldos-különítménye eredetileg öt főből állt és a tagok egy-egy mérgeskígyóról kapták a nevüket, de a nagytudású mester figurája, a misztikus tanok és technikák is az 1978-as művet idézik. A Deadly Viper Assassination Squad (DeVAS) elnevezéssel Tarantino egyértelműen az angolul Five Deadly Venoms címen ismert mozi előtt tiszteleg.

mérges shaolinok0.jpg

Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Titkos küldetés, fantasztikus stílusok, nyomozással kombinált összecsapások, jó adag humor és finom társadalomkritika. A Mérges Shaolinok azon kevés harcművészeti mozik egyike, ahol a csodálatosan koreografált verekedések mellett a karakterek kidolgozására, a történet fordulataira is kellő figyelem jutott. Mintha a manapság oly divatos képregényfilmek klasszikus kung-fus előképe peregne előttünk: a különböző szuperképességekkel megáldott figurák álarcok mögé bújva küzdenek egymással. A feszesen elmesélt sztori kellemes meglepetéseket és a szokásosnál erőszakosabb küzdelmeket tartogat, de az írók még a korrupció elé is görbe tükröt tartanak.

mérges shaolinok2.png

Az öt maszkos tanítvány a jó és a rossz oldalon harcol, ráadásul hol szövetségre lépnek, hol elárulják egymást. Mivel egy-egy képességüket fejlesztették tökélyre (gyorsaság, precizitás, keménység, könnyedség), a gyenge pontok feltérképezése, a megfelelő harcmodor összehangolása kulcsfontosságú. A menetrendszerűen érkező bunyókban így mindig eltérő technikák csapnak össze, miközben az álarcok és a rejtélyes állat-alteregók is egyre fogynak. Bár a cselekményben akad egy-két apróbb hézag és döccenő, a film ügyesen tartja fenn a feszültséget és végig iszonyúan szórakoztató. Nem csoda, ha az öt halálos harcos kalandja ma már igen masszív kultusznak örvend.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr996068033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.04.22. 22:36:36

Remek film. Mint sokan másoknak nekem is a kedvenc, SB filmem. Bár még nem sokat láttam, de ebbe valóban minden benne van (magas színvonalon) amit egy harcművészeti filmtől várna az ember.
süti beállítások módosítása