Filmvilág blog

Mennek és/vagy maradnak - Kutatás a londoni és angliai magyarokról

Sajtóközl.

2014. április 11. - filmvilág

menjekmaradjak.JPGA Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival, a SpeakEasy Projecttel társulva készít kutatást a Londonban és Angliában élő, valamint ott dolgozó magyarokról. A kutatás szorosan kapcsolódik ahhoz az erőfeszítéshez, amellyel a sorozat alkotói az új mobilitás helyzetére és körülményeire igyekszenek felhívni a figyelmet, és törekszenek, hogy minél szélesebb területen szolgáltassanak vitaalapot a témáról szóló árnyaltabb társadalmi diskurzushoz.

A 15 kérdésből álló online kérdőív kitöltése legfeljebb 10 percet vesz igénybe és anonim módon mér fontos mutatókat az Angliában élők, dolgozók, kivándorlást és hazatérést fontolgatók körében. Az adatfelvétel május végéig tart, az online kérdőív ezen a linken érhető el.

A kutatás eredményeit a Menjek/Maradjak londoni epizódjának júniusi bemutatójával egyidőben publikálják majd. A kitöltők körében retúr London-Budapest-London repülőjegyet sorsolnak ki.

„Fontosnak tartjuk, hogy minél árnyaltabb képet kapjunk a külföldön hosszabb vagy rövidebb időt töltő magyar állampolgárok társadalmi helyzetéről, külföldre távozásuk okairól és jövőbeli terveikről. Megalapozott kutatási eredmények nélkül nem alakulhat ki érvényes közbeszéd a társadalmi folyamatokról, így a migrációról sem” – állítja Papp Z. Attila az MTA TK Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

„A Menjek/Maradjak hosszú távú víziójában és különböző szervezetekkel való együttműködésének fókuszában az új mobilitásról való társadalmi párbeszéd előmozdítása és helyzetének árnyalása áll. Azt gondoljuk, hogy a közbeszéd jelenleg még mindig túlságosan terhes az előítéletektől, tabuktól és politikai berögződésektől. Szeretnénk ezen változtatni“ - foglalta össze törekvésük lényegét Józsa László, a sorozat producere.

A Menjek/Maradjak New York-i epizódját tavaly nyáron mutatták be nagy sikerrel, a londoni epizód bemutatója június 13-án lesz a budapesti Trafóban. A csapat jelenleg a berlini epizódot készíti elő, amelyet egy német producer együttműködésével terveznek megvalósítani.

Az MTA TK Kisebbségkutató Intézete megalakulása óta foglalkozik a hazai és nemzetközi migrációs folyamatok elemzésével. Kutatási eredményeik rendszeresen megjelennek szakmai, szakpolitikai és szélesebb társadalmi vitákban. Legújabb migrációval kapcsolatos kiadványuk letölthető az alábbi linkről: http://kisebbsegkutato.tk.mta.hu/bevandorlas-es-integracio

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr206013740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása