Filmvilág blog

Peter O'Toole (1932-2013)

Gyász

2013. december 16. - Orosdy Dániel

peter o'toole.jpgSok remek színész, egyben nagy sztár mondhatja el magáról, hogy kibabrált vele az Amerikai Filmakadémia, de mind közül talán Peter O'Toole járt a legrosszabbul. Először azért a szerepért jelölték Oscarra, amely sztárrá tette, csakhogy az Arábiai Lawrence (1962) színészi kategóriákban pont nem tudott nyerni (film, rendező, operatőr, zene stb. mint megkapta a díjat). Hamar érkezett a következő jelölés (a Becketért, 1965-ben), a kilencvenes éveket kivéve minden évtizedre jutott is belőlük, ráadásul kivétel nélkül főszerepért, de az Akadémia szíve nem tudott megenyhülni, akármit is játszott el O'Toole zseniálisan, II. Henriktől (Az oroszlán télen, 1968) őrült arisztokratán (A felső tízezer, 1972) és ördögi rendezőn (A kaszkadőr, 1980) át alkoholista színészig (Legkedvesebb évem, 1982). Változást csak a 2003-ban átadott életmű(azaz vígasz)-díj hozott, ám az Akadémia 2007-ben, a Vénusz évében is kihagyta a ziccert, hogy kiköszörülje a csorbát: az aranyszobrocskával Forest Whitaker lett gazdagabb.
Ki tudja, talán ha O'Toole többször vállal mellékszerepet, ő is úgy jár, mint barátja, Michael Caine, akit főszerepért nem voltak hajlandóak díjazni, de amint jelölték mellékszerepért, már készülhetett is a köszönőbeszéddel... Mindegy. O'Toole akkor is letaglózóan magas nívón dolgozott (összességében és filmenként egyaránt), ha a rangos elismerésektől el is tekintünk - pedig egyébként azok jelentős részét is megkapta. Csak a legfontosabb címek: Mi újság, cicamica?, Hogyan kell egymilliót lopni?, Casino Royale, Tábornokok éjszakája, Viszlát, Mr. Chips!, Murphy háborúja, Péntek, a bennszülött, Caligula, Éden klub, Pajzán kísértetek, The Rainbow Thief, Ne folytassa, felség!, Trója, Casanova, Csillagpor...
Az ír származású brit színész nem mindig választott tökéletesen, időnként jellemző volt rá a nagy angol színészek között egyébként is gyakori túljátszás, de félszívvel talán sosem oldott meg egyetlen szerepet sem. Halálával a huszadik század egyik legjelentősebb színművésze távozott el közülünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr715694872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása