Filmvilág blog

Tükrök tükre - Itt a vége

Villámkritika

2013. november 13. - Huber Zoltán

itt a vége.jpgAz Apatow-istálló színészgárdája ma már a mester nélkül is lazán képes összehozni egy kereskedelmi és kritikai sikert. Az Itt a vége legfontosabb újdonsága mégsem a hamisítatlan füves- és haver-vígjátékok mintaszerű keverésében, nem is az apokaliptikus alaphelyzet abszurd felvázolásában rejlik, hanem abban a hamisítatlan posztmodern gegben, hogy a filmben mindenki saját magát alakítja. A Seth Rogen és Evan Goldberg által írt és rendezett darab a forgatókönyv hiányosságai ellenére éppen ezért működik: a saját celeb-imázsukat karikírozó sztárok annyi kreatív energiát és geget passzíroznak a műbe, ami lazán elviszi a hátán az egyébként kifejezetten alulírt és széteső sztorit.

Természetesen ízlés és vérmérséklet kérdése, kinek mennyire jön be egy olyan komédia, ami alapvetően az Apatow-gárda önmagáról sugallt képén élcelődik. Az Itt a vége önreflexiója, azaz a való élet, az álhírek és a fikció keverése a legjobb pillanataiban azonban képes túlmutatni a konkrét színészgárdán, és a hírnév, a média, az erőltetett ál-identitások paradox ellentmondásait röhögi ki. A hollywoodi sztárok közelségére vágyó néző látszólag megkapja amit akar, hisz egyenesen James Franco házavató partijára kap meghívást, ám az alkotók épp a bulváros elvárásaink elé tartanak görbe tükröt. Jonah Hill, Seth Rogen vagy Franco a vásznon pont olyan sztereotip figurák, ahogyan azt a színes magazinok olvasója elképzeli. Az egymásra féltékeny, beképzelt színészek saját filmjeik relikviáit őrizgetik és olyan ízléstelen műtárgyakra szórják a pénzüket, melyek maximum arra jók, hogy világvége esetén bedeszkázzák velük az ablakokat.

Rogen és Goldberg viccet csinál az Ananász Expressz tervezett folytatásával kapcsolatos hoaxból, a végletekig karikírozza Michael Cera kamaszos megjelenését, Channing Tatum chippendale-múltját vagy épp Emma Watson híres korábbi filmszerepét. A film fő alapelve, hogy a bibliai csapásoknál csak az lehet rosszabb, ha ez ember egy csapat betépett hollywoodi idiótával kénytelen egy fedél alatt átvészelni a borzalmakat. Az Itt a vége eredetisége és frissessége éppen abból fakad, hogy szemtelenül kaotikus, hatásvadász és belterjes. A résztvevők kitörő örömmel túlozzák el saját sztár-alteregójukat, illetve nagy élvezettel szólnak be egymásnak. Bármennyire is könnyednek, összecsapottnak és olcsónak tűnik ez az ötlet, valójában nagyon is átgondolt és pimasz koncepciót láthatunk. A rögtönzések, a kíméletlen önparódiák és világvége-poénok mögött Hollywood paródiája ugyanúgy felsejlik, mint a sztárokat közeli ismerősökként kezelő közönségé. Ahogyan a fináléban felcsendülő megasláger dupla fenekű felidézése, úgy az Itt a vége is erősen megosztja majd a közönséget. Ez pedig pontosan mutatja, hogy egy eredeti, kifejezetten harsány komédiáról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr805631231

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.15. 15:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2013.11.14. 12:00:51

Érkeztek kommentek a FB-ra, bemásolom őket ide, hadd örvendjen / bosszankodjon a szerző. :)

Romantikus Szociopata: Nullához konvergáló kreativitást véltem felfedezni benne - a filmjeik folytatása a csúcspont, no meg Tatum két perce és itt befejeződött. Persze örülök, ha tetszett, de nem kicsit vagyok meglepve, hogy nem említitek ezt a fostartályt egy lapon például a Pite-folytatásokkal vagy ehhez hasonló komplett agyhalott marhaságokkal.

Akkor lenne pompás önreflexió, ha (főleg) azoknak tetszene, akiknek egyetlen "agyhalott" vígjáték sem. Akkor csettintene a néző a nyelve hegyével, hogy 'ez igen, ez mekkora riposzt volt azoknak a buta vígjátékoknak, tyű és haha'.

Virág Elvtárs: És a Super Troopers legalább ennyire pisi-kaki színvonalú, ha lehetséges, még inkább "füves haver" típusú, nagyon gyorsan kifulladó pornója mennyiben mutat túl ezen? Nagyjában-egészében egyetérteni gondolom magam a kritikával, kevesebb pátosszal ugyan, de egy abszolút tudatosan így megkomponált pornóval állunk szemben a maga (nem is csak) olykor kegyetlenül nyers, olykor tenyérbemászóan cinikus és a műfajra jellemző agyhalott blődli mivoltában...valószínűleg ezen vállalások keveredése az, ami megfekszi a hater-ek gyomrát. Viccesnek túl durva, durvának túl paraszt. Érdekes, mert semmivel sem másabb ez a hozzáállás, mint George Carlin utolsó időszaka, a végtelenül kiábrándult, savasan cinikus hippié, amint agreszíven kampányol a világvégéért...de valami oknál fogva a hype-gépezet ott be tudja húzni a közönséget és elhitetni velük, hogy amit látnak, több egy zsörtölődő öregember tipikusan szánalmas kirohanásainál, a film kapcsán pedig nem. Talán ebből kitűnik, hogy a film jobb. Legalábbis némileg hidegebb fejjel készítették. Az 'Itt a Vége' természetesen nem jó film, hisz vállaltan csak pornó, viszont a pisi-kaki vígjátékok moslékos fazekából tán ez az egyik legfurább, legérdekesebb dolog, ami eddig előbugyogott, így mindenképp megérdemli majd, hogy jó szívvel emlékezzenek rá.

Huber Zoltán 2013.11.14. 12:09:53

@[bs]: köszi! a kritika szerzője örvend, hisz az utolsó két mondata ezek szerint bejött :)
süti beállítások módosítása