Filmvilág blog

Rock-klasszikusok - Koncertfilmek az Urániában

Sajtóközl.

2013. január 09. - filmvilág

A rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatják viszont a nézők a mozivásznon az Uránia Nemzeti Filmszínház különleges koncertfilm-válogatásán. A január 11-től péntekenként zajló vetítés-sorozat keretében olyan kultikus együttesek digitálisan felújított HD koncertfelvételei láthatóak, mint a Jimi Hendrix Experience, a The Doors, a Rolling Stones és a Queen.

Queen: Hungarian Rhapsody – Live in Budapest 1986
színes, magyar-angol-kanadai koncertfilm, magyar felirattal; 110 perc
operatőr: Ragályi Elemér
rendező: Zsombolyai János

queen.jpgA programsorozat első részeként 2013. január 11-én a Queen legendás, 1986-os budapesti koncertjéről készült filmet vetítik, mely amerikai-magyar koprodukcióban készült. Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-es haláláig aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara. Az együttes utolsó, 1986-os turnéján 80 ezer néző előtt léptek fel a Népstadionban, a világhírű külföldi zenekarok közül elsőként a vasfüggöny mögött, emiatt aztán a budapesti stadionkoncert igazi mérföldkő volt. A digitálisan felújított kép és hang, valamint a kísérő dokumentumfilm fantasztikusan adja vissza a koncertet és előkészületeit. A koncert máig emlékezetes pillanata, amikor Freddie Mercury a közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt... című magyar népdalt, olyan ismert dalok társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You. A filmben a koncert teljes felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készített jelenetek is vannak, például a megérkezés Budapestre szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. A negyedszázaddal ezelőtti filmváltozat a digitális megújulás mellett most bővül egy 25 perces dokumentumfilmmel is, amely a Queen útját mutatja be az 1985-ös Live Aid-től a budapesti koncertig, korábban soha nem látott felvételekkel zenei próbákról, interjúkkal.


The Rolling Stones: Some Girls, Live In Texas 1978
színes amerikai koncertfilm, 2011; 105 perc

rollingstones.jpgA sorozat második előadása január 18-án a Rolling Stones Some Girls című 1978-as texasi koncertjének felvétele, melyet a rajongók máig az egyik legjobbnak tartanak az együttes történetében. A zenekar karrierjének csúcspontját jelentette a '78-as turné, melynek jelszava „Vissza a gyökerekhez” volt, ennek jegyében kimondottan a zene került előtérbe, míg a színpadi látványelemek visszaszorultak.  Ezzel a koncerttel ízelítőt kaphatunk, milyen is lehetett az egész turné: a Rolling Stones eredeti előadásmódja nyers és energikus volt, a közönség pedig tombolt. Többnyire az akkor megjelent Some Girls album nótái hangzanak el, megfűszerezve korábbi albumjaikon megjelent klasszikusokkal, mint a Honky Tonk Woman, Tumbling Dice, Brown Sugar, Jumpin Jack Flash, Miss You és a Beast of Burden.
Az eredetileg 16mm-es kamerával, Fort Worth-ben, Texasban rögzített koncert most digitalizált, HD minőségű képpel és újrakevert 5.1 csatornás digitális hanggal kerül a mozilátogató közönség elé. Extraként tartalmaz egy Mick Jaggerrel készült interjút, melyet 2011 augusztusában rögzítettek, és amely bemutatja a koncert háttérmunkálatait, valamint betekintést nyújt a zenekar történetében  egyik legnagyobb jelentőségű koncert kulisszái mögé. 


The
Doors: Live at the Hollywood Bowl '68
színes amerikai koncertfilm, 2012, 91 perc

doors.jpgA koncertfilm Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan felújított HD változata. A billentyűs Ray Manzarek szerint a gondos utómunkának köszönhetően a végeredmény kivételes zenei élményt ad: „Olyannak hallod, mintha valóban a Bowl színpadán lennél, együtt a zenekar tagjaival.” A Doors menedzsere, egyben a film producere szerint: „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!”  A zenekar a klasszikus dalok – Light My Fire, The End – mellett olyan ritkán hallott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint pl. a Hello I Love You, The WASP, vagy a Spanish Caravan.


Jimi Hendrix: Live in Woodstock 1969

színes amerikai koncertfilm, 2012; 110 perc

jimi-hendrix.jpgJimi Hendrix 1969-es woodstock-i fellépése a rocktörténelem egyik mérföldköve. A világ legjobb gitárosának tartott, Jim Morrisonhoz hasonlóan mindössze 27-évesen elhunyt Jimi Hendrix azon a bizonyos augusztusi reggelen, a Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert dalokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady, és előadta az amerikai himnusz, a Star Spangled Banner döbbenetes, igazán „hendrixes” változatát is. Az egykori koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a mozi közönsége elé, digitálisan felújított HD képpel és térhatású surround hanggal. Kísérőfilmként az Oscar-díjas filmrendező, Michael Wadleigh archív anyagokból rövidfilmje látható, mely olyan közel hozza a nézőhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy csak a vele egy színpadon állók érzékelhették.

Jegyek egységesen 2500 Ft-os áron kaphatók az Uránia jegypénztárában, kedvezményes 4 alkalmas bérlet 2000 Ft/koncert áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr635007973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.01.09. 17:36:18

A Queent még tavaly a Eurocenterben volt szerencsém megtekinteni, nagyon jó kis koncert film és elötte a doksi is jó volt. Talán annyi hibája volt, hogy ez utóbbin nem volt felirat. De csak ajánlíni tudom minden rajongónak.

Ha lesz lehetőségem a Doorst és Hendrixet is szívesen megnézném.

freddiffi 2013.01.10. 01:45:11

2500Ft??? a jó kurva anyjádat, kedves Uránia...

Dani77 2013.01.10. 09:01:20

A 78-as Rolling turné messze nem a csúcspontja volt a zenekar történetének.
süti beállítások módosítása