Filmvilág blog

Kim Ki-duk filmek az Urániában

Koreai Filmhét

2012. november 05. - filmvilág

koreaifilmhét2012.gifA dél-koreai művészfilm első számú sztárrendezője, a hazánkban is népszerű Kim Ki-duk legismertebb filmjeinek ingyenes vetítésével várja a közönséget mától egészen péntekig a Koreai Filmhét, melyet ötödik alkalommal rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban (1088 Bp., Rákóczi út 21.)

Program:

November 5. (hétfő), 18.00: ünnepélyes megnyitó, nyitófilm: Tavasz, nyár, ősz, tél…és tavasz

Kim Ki-duk költői szépségű, meditatív hangulatú buddhista tantörténete egy szerzetes fejlődéstörténetét mutatja be a kisgyermekkortól („tavasz”) a serdülőkoron („nyár”) és az i/úkoron („ősz”) át egészen a felnőttkorig („tél”), amikor is a tanítvány mesterré válik és az évszakok ciklikusságához hasonlóan újrakezdődik a folyamat: a mester mellé újabb kisgyermek-tanítvány érkezik a szentélybe („és tavasz”).

A világszerte nagy sikert aratott, lenyűgöző képekkel és szimbólumokkal dolgozó Tavasz, nyár, ősz, tél...és tavasz volt az első film Kim Ki-duktól, amely moziforgalmazásba került Magyarországon.

November 6. (kedd), 19.00: Bin-jip – Lopakodó lelkek

Egy fiatal koreai férfi motorral járja Szöul utcáit és éttermi szórólapokat ragaszt a házak bejárati ajtajára. Amikor nem szedik le az ajtóról a hirdetést, betör a lakásokba és eltölt ott pár napot anélkül, hogy bármit is ellopna. Fizetségül elmosogat, kimossa a ruhákat és megjavítja az elromlott háztartási gépeket. A jóságos betörő élete azonban fordulatot vesz, miután az egyik házban észreveszi őt egy boldogtalan házasságban élő nő...

A Bin-jip – Lopakodó lelkek egy vérbeli Kim Ki-duk film: titokzatos, néma főhőst szerepeltető, egyszerre erőszakos és kifinomult mozi, amely párbeszédek helyett a szimbolikus cselekvésekre épít.

November 7. (szerda), 19.00: Az íj

Egy idős tengerész és egy 16 éves lány együtt él egy rozoga halászhajón, megélhetésük forrása, hogy horgászokat fogadnak a hajón. A tizenéves lányra egy évtizede bukkant rá az öregúr, azóta egyedül neveli a bárkán és a tervek szerint a 17. születésnapján elveszi őt feleségül. Amikor a hajóra látogat egy jóképű kamaszfiú, aki meg akarja ismertetni a tinilánnyal a külvilágot, gyökeresen megváltozik az összeszokott páros élete...

Kim Ki-duk elégikus hangvételű, minimalista munkája páratlan szépségű alkotás, amelyben a címben szereplő tárgy egyszerre szolgál fegyverként, hangszerként és jóseszközként.

November 8. (csütörtök), 19.00: Lélegzet

Miután Yeon rájön, hogy megcsalta a férje, hirtelen elhatározásból meglátogatja a börtönben azt a halálraítélt férfit, akit megpillantott a tévéhíradóban. Az ad hoc találkozót követően napi rendszerességgel visszajár az elítélthez és rendhagyó randevúkat szervez kettejüknek: színpompás tapétákkal dekorálja ki a beszélőhelyiséget és vidám énekszóval szórakoztatja az öngyilkosságot megkísérlő, néma férfit.

Kim Ki-duk zavarbaejtően bizarr szerelmesfilmje itthon eddig még semmilyen formában nem került bemutatásra, a magyar nézők első ízben a Koreai Filmhéten tekinthetik meg.

November 9. (péntek), 19.00: Idő

Ji-woo és Se-hee két éves kapcsolatát már csak a rutin tartja fenn, Ji-woo a kedvese féltékenységi rohamai ellenére is látványosan flörtöl a nőkkel. Mivel Se-hee nem akarja elveszíteni a barátját, úgy dönt, átszabatja az arcát egy plasztikai sebésszel, hogy aztán új emberként, de a régihez megtévesztésig hasonló névvel (Sae-hee) léphessen a mit sem sejtő Ji-woo elé.

Kim Ki-duk Idő című, sötét tónusú munkája egy párkapcsolati válságtörténet kapcsán mesél az emberi identitásról, és súlyos kritikával illeti a modern embert, amely önmaga helyett csupán a maszkjait képes megújítani.

A Koreai Filmhét vetítéseire a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Kapcsolódó cikk a Filmvilágból: Vincze Teréz: A vizek démonai  (Árnykép: Kim Ki-duk)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr234890128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása