Filmvilág blog

A változatosság gyönyörködtet – BuSho 2.

Egy rövidet?

2012. szeptember 05. - Huber Zoltán

bushologo.png“Harminc perc alatt a Föld körül” - hangzik fel már hosszú évtizedek óta pontban vasárnap fél egykor a rádióban a jól ismert szlogen, óhatatlanul belénk verve, hogy ezen az aprócska Sárgolyón akár fél óra alatt, egy ültő helyünkben is körbe lehet nézni. A BuSho szervezői szerencsére nem kreáltak ehhez hasonló, a régi vasárnapi ebédeket megmételyező, erőltetett szlogeneket, és nem hangsúlyozták túl a rövidfilmes mezőny rendkívül imponáló nemzetköziségét sem. A szavak helyett inkább a tettek domináltak: egész egyszerűen úgy állították össze a fesztivál programját, hogy az ötven perces blokkokat végigülve Supermanként hasíthassuk keresztül a bolygót.

A versenybe jutott 86 alkotás nemzeti megoszlása nagyrészt hűen tükrözi a különböző filmgyártások uralkodó erőviszonyait. Az összeállításokban elsősorban az amerikai, francia, brit, német és spanyol alkotások dominálnak, de a közönség találkozhat kínai, orosz, argentin vagy izraeli mozgóképekkel is. Aki azonban ennél is ínyencebb, nehezebben hozzáférhető rövidre vágyik, az elcsíphet akár portugál, kanadai, észt, iráni, török, görög, új-zélandi vagy finn műveket is. Természetesen a hazai ízek szerelmesei sem maradnak betevő falat nélkül, a fesztiválon a honi alkotók is szép számban képviseltetik magukat (nem a hazai pálya lejt, ebben a műformában egyértelműen a világ élvonalába tartozunk).

A versenyprogram tizennégy blokkja mind-mind különböző nemzetiségű alkotásokat fűz egybe, így biztosítva a változatos és izgalmas kombinációkat. A szélesebb kitekintésű, egzotikusabb kínálatot nemcsak az eltérő kulturális hátterek, de a különböző megközelítésmódok is garantálják, hisz a hagyományosabb filmes technikák mellett a kísérleti és animációs művek is tovább fűszerezik a kínálatot. Azok a telhetetlenek pedig, akik még ennél is többre vágynak, a versenybe végül nem került mozgóképek legjavával a panoráma szekciókban ismerkedhetnek meg. A sokszínűségre tehát biztosan nem lesz panasz!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr64756570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása