Filmvilág blog

Tüskevár - Előzetes + retrospektív forgatási riport

7 év

2012. július 28. - Baski Sándor

Még 2005-ben kezdte el forgatni Balogh György (Pizzás) saját Tüskevár-adaptációját, a film azonban máig nem került moziba pénzhiány miatt. Ha minden igaz, idén ősszel (szeptember 20-án) azonban végre bemutatják a produkciót, amelyben Nagy Marcell (Tutajos), Péntek Bálint (Bütyök), Kovács Lajos (Matula), Détár Enikő, Rékasi Károly, Haumann Péter, Szacsvay László és Eperjes Károly alakítják a főbb szerepeket. Az alábbi (sajnálatosan dobozhangú) előzetest követően egy rövid forgatási riport olvasható, amit a szerző (jómagam) még 7 évvel ezelőtt készített a Cinema magazin számára, de akkor nem került nyomtatásba a film bizonytalan helyzete miatt.

Tüskevár 2.0 avagy sár, víz és jókedv a csongrádi berekben

Fekete István ifjúsági regényéből a hatvanas években már készült egy adaptáció, most újra filmre viszik a Tüskevárt. Forgatási riport.

Ejnye, csak nem sáros lett? – kérdi kajánul vigyorogva az egyik stábtag, amikor észreveszi, hogy a cipőnk talpát vizslatjuk. No igen, nekünk nincs olyan szép zöld gumicsizmánk, mint neki, ráadásul arra sem számítottunk, hogy esni fog az eső. A körülmények persze messze nem nevezhetők nomádnak, hiszen a forgatás helyszíne csak pár kilométerre van Csongrádtól, ráadásul ide, a Tisza egyik holtágához jól állapotban lévő betonút vezet.

tüskevár3.jpg

Ami először feltűnik, az az, hogy milyen kicsi a stáb. Hangmérnökökkel, asszisztensekkel, sminkesekkel együtt jó, ha tizenöt ember dolgozik a víz partján. A kamera két csónak közé erősített deszkalapon lebeg, mögötte Gulyás Ákos operatőr ül, az alkalmi tutaj hátsó részéből pedig, kezében esernyővel irányítja az eseményeket Balogh György rendező. A forgatókönyv szerint Tutajosnak csónakázás közben sikerül lelőnie egy vadludat, Matula pedig – aki a partról figyel – megdicséri őt. A jelenetet másodszorra sikerül felvenni, Kovács Lajos, aki Matulát játssza, bár a kamera mögött áll és csak a hangját hallani, nagy átéléssel mondja a szövegét. Nagy Marcellnek, Tutajos megformálójának csak annyi a dolga, hogy az ég felé tartsa a mordályt és meghúzza a ravaszt. Durranás nincs, azt majd utólag keverik rá a filmre.

Közben megérkezik a Tutajos tanárát alakító Rékasi Károly és elkalauzol bennünket a holtág másik partjára, Matula kunyhójához. A sűrű nádasban felhúzott háromszögletű házikó kisebb, mint azt a regény alapján gondolnánk, ahhoz, hogy beférjünk, le kell hajtani a fejünket. Bent spártai egyszerűségben három ágy található egymás mellett, kívül pedig üszkös fadarabok jelzik a tábortűz helyét. A kunyhó falának támasztva különböző használati tárgyak sorakoznak, a száktól kezdve a baltáig, rájuk a kellékesnek kell nagyon figyelni, mert ahogy az időközben befutó Péntek Bálint, Bütyök megformálója meséli, nem időrendben veszik fel a filmet, így nem lenne szerencsés, ha a tárgyak ide-oda vándorolnának a különböző jelenetekben. Még megszemléljük Csikasz kutya hűlt helyét – az őt játszó díjnyertes ebnek most épp nincs jelenete, azért kapott szabadságot – majd visszatérünk a stábhoz, ahol ismerős alakra leszünk figyelmesek.

tüskevár2.jpg

A pizzás azaz Kovács K. András, Balogh rendező előző filmjének főszereplője járkál fel s alá, kezében mini-kamerával. Mint kiderül, ezúttal társproduceri minőségében van jelen, de nem ő az egyetlen, aki másodszorra dolgozik Balogh Györggyel. A már említett Rékasi Károly mellett Détár Enikő, Szacsvay László és Haumann Péter is újra szerepet kapott. Persze a stílus most egészen más, aki a Pizzás stilizált világa után egy felturbózott, teljesen átdolgozott Tüskevárra számít, csalódni fog. A rendező hangsúlyozza, hogy a regényhez hűek lesznek, a dialógusok változatlanok maradnak, a történet pedig hiába játszódik a mában, „a természeti háttér úgyis kortalan kulissza”. Kérdésünkre persze Balogh elárulja, hogy digitális trükkök azért ebben a filmben is előfordulhatnak, de csak akkor, ha máshogy nem lehet megoldani az adott jelenetet. Ilyen lesz például Tutajos víz alatti küzdelme a negyven kilós harcsával, ahol a 3D animációt hívják majd segítségül. A többi állat garantáltan hús-vér lesz, biztosít minket Balogh nevetve, de az ő jelenetüket majd külön veszik fel.

Ami az emberi szereplőket illeti, az ő kiválasztásuk könnyen és gyorsan ment. A film tervének megszületésével együtt jött az ötlet, hogy Matulát Kovács Lajos játssza, Nagy Marcell pedig azért került képbe, mert ahogy Balogh mondja, „ő már bizonyított, ráadásul megvan az a tulajdonsága, hogy jól mutat a szélesvásznon, igazi filmszínész, filmes arca van”. A Sorstalanság főszereplője egyébként - Péntek Bálinthoz hasonlóan – korábban nem olvasta a Tüskevárt, csak a forgatókönyvből ismerte meg a történetet, de közel áll hozzá Tutajos figurája, hiszen ő is pesti, és neki is ismeretlen ez a környezet.

A szerepét legkomolyabban talán Kovács Lajos vette, aki megirigyelve az amerikai kollégák módszereit, felkészülés gyanánt hat héten keresztül lakott egy horgásztanyán, ahol igyekezett a halászattól, az evezésen át a halászlékészítésig mindent megtanulni. Szereti Matula alakját, hiszen olyasvalakiről van szó, aki azonos önmagával, és együtt él a természettel. „Korábban mindig agresszív, fasisztoid szerepeket alakítottam, de nem szerettem, mert nem olyan vagyok.” – meséli. „A Sorstalanság forgatásán is könyörögtem a Sutyinak (Koltai Lajos – a szerk.), hogy had ne kelljen ordítanom. Végre egy olyan szerepet akartam, ami a szeretetről szól.” Bár korábban még nem forgatott gyerekekkel, hamar jó kapcsolatba került velük, főleg Nagy Marcellel, akivel szerinte ugyanolyan a lelki habitusuk. „Az első közös jelenetünkön sírtam is, mert olyan volt, mintha saját egykori önmagam szemébe néztem volna bele.” Magát a történetet fontosnak tartja, mert az a „bennünk lévő természetről szól és arról, hogy vigyázni kell a természetre”.

tüskevár4.jpg

Kérdés persze, hogy a történet mekkora vonzerővel bír azon kamaszok számára, akik nyaranta szívesebben barnulnak le a tévé és a monitor fényénél, mint egy világtól elzárt nádasban, és akik a szúnyogokkal való küzdelem helyett inkább a gamepad-et püfölik a hűvös szobában. A hasonló korú Nagy Marcell erre azt mondja: a filmmel pont az a célja, hogy a fiatalok megismerjék ezt a világot, és vágyat érezzenek arra, hogy eljöjjenek ide.  Balogh György se tart attól, hogy ne tudnák a fiatalok átélni a filmet és erre a két gyerekszínész példáját hozza fel. „Ott voltam, amikor Marcell és Bálint életükben először fogtak horgászbotot a kezükbe. Látni kellett volna, ahogy szép lassan kiült az arcukra az izgalom és az adrenalin.”

Az viszont, hogy a nézők mikor láthatják a kész filmet, egyelőre rejtély. Az MMK nem tartotta támogatásra érdemesnek a produkciót, így még nem tudni, honnan lesz pénz a befejezésre. A forgatáson mindenesetre jó a hangulat, Kovács Lajos és Nagy Marcell könnyedén veszik azt is, hogy léket kap alattuk a csónak, amikor a fotósok kedvéért áteveznek Matula kunyhójához. „Nem lehetne valahogy megfoltozni?” kérdi Balogh rendező az asszisztenst. „Reménytelen. Már így is többször volt javítva.” – hangzik a válasz. Miért nem szereznek egy újat, gondoljuk mi, aztán persze leesik. Ez itt nem Hollywood.

2005. július

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr834682416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása