Filmvilág blog

Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál, másodszorra

Ajánló

2012. május 09. - filmvilág

izraeli.jpgIdén második alkalommal rendezik meg a május 10-től 16-ig tartó Izraeli Dokumentumfilm Fesztivált, az Izraeli Kulturális Intézet és az Odeon Lloyd Mozi közös szervezésében.

Az egy héten át tartó fesztiválon 8 filmet mutatnak be, az elmúlt évek izraeli dokumentumfilmjeinek legjavát, amelyek elgondolkodtató társadalmi kérdéseket vetnek fel, betekintést nyújtva Izrael színes világába. Női sorsok egy zárt és a hagyományokat mélyen tisztelő közösségben, arab – izraeli konfliktus, a telepesek kérdése és a Holokauszt állnak a filmek középpontjában – igaz történetek, valós problémák és őszinte kérdések 8 izraeli dokumentumfilm egyéni tolmácsolásában. A filmismertetők a tovább után olvashatóak, a pontos vetítési időpontok és a részletes program pedig: itt találhatóak.

Határvonalak (Drawing the Line, 2011)
héber nyelven, magyar felirattal

A Drawing the Line egy rövidfilmsorozat, mely egy dokumentarista animációs óra keretében született a Sapir College Animációs tanszékének Film- és Médiaiskolájában. A rövidfilmek középpontjában a „Borderline”, vagyis a „határvonal” kifejezés áll, mely rengeteg jelentést és ötletet hordoz magában. Minden egyes diák a saját szabad felfogásában és képzeletének megfelelően készített el egy olyan rövidfilmet, amely ennek a kifejezésnek egy különböző és ritka szeletéhez kapcsolódik.

Az álmodozók (The Dreamers, 2011)
Rendező: Efrat Shalom Danon; héber nyelven, magyar felirattal

Az álmodozók két hétköznapi nő őszinte portréja, akik igyekeznek kitörni egy korlátozásokkal és tilalmakkal teli ultraortodox társadalomban a nők eleve elrendelt szerepéből. Ruchama és Tikva tisztelik vallásukat, mégis úgy érzik, legfőbb vágyuk még nem valósult meg: Ruchama első forgatókönyvét írja, egyben filmjének producere is, míg Tikva első szerepére készül. Mindketten kísérletet tesznek a művészet segítségével valódi énjük kifejezésére, vállalva azt a kockázatot, hogy a szigorú rabbinikus cenzúra korlátaiba ütközhetnek.


A szeretet nevében  
(Warrior of Love, 2008)
Rendező: Ido Glass, Yoav Kleinman; arab, héber és angol nyelven, magyar felirattal

Egy történet a művészet politikai konfliktusokat átívelő erejéről és a származástól független barátságról. Omar Dalumi, az izraeli légierő egy pilótája ráébred, hogy a hazájában fennálló konfliktusokat nem bombázásokkal és háborúval kellene megoldani, így vesz egy lakókocsit, hogy valóra válthassa tervét: egy vándorcirkusz létrehozását. Elképzeléséhez hamarosan társakat is talál: a hozzá csatlakozó izraeli és nemzetközi művészek mellett egy palesztin menekülttábor bohóca is velük tart. Egy hónapon át tartó fáradhatatlan munkájuk eredményeként megszületik a vándorcirkusz előadása, így elindulnak, hogy eljussanak a művészettől és világtól egyaránt elzárt településekre/helyekre.


Morad és a delfinek 
(Dolphin Boy, 2011)
Rendező: Dani Menkin and Yonatan Nir; arab, héber, francia és angol nyelven, magyar felirattal

Morad izraeli-arab származású fiú, aki 17 éves korában olyan megrázó élmény áldozatává válik, mely gyökereiben változtatja meg életét: emlékezetéből kitöröl minden korábbi élményt, és elveszti a kapcsolatot az őt körülvevő világgal. A film bemutatja, hogyan változtatja meg Morad identitását, kialakítva egy új életet Eilat tengerpartján, és hogyan talál újra haza az eilati delfinek segítségével. Megható történet a természet és az apai szeretet csodálatos erejéről, és arról, hogy mindez hogyan segíthet egy darabjaira hullott élet újjászületésében.


Zubin Metha, karmester
(Zubin and I, 2010)
Rendező: Ori Sivan; angol és héber nyelven, magyar felirattal

Zubin Mehta neve több mint 40 éve egyet jelent az Izraeli Filharmonikusokkal. A film meghitt és gyönyörű portré egy férfiról, a zenéről és a hazájával való szoros kötelékéről. A nézők a film alkotója és Mehta közti beszélgetésnek lehetnek tanúi. Ennek során a dokumentumfilm úgy bontakozik ki, mint egy zenemű: ahogy épül, úgy kerülünk egyre közelebb a mester és zenekara közti különös viszony megismeréséhez.


Arab szépség
(Lady Kul el-Arab, 2008)
Rendező: Ibtisam Mara’ana; arab és héber nyelven, magyar felirattal

Duah Fares az első drúz származású nő, aki megpróbál betörni az izraeli divatvilágba. A maga választotta út azonban áldozatokkal jár, és Duah hamar szembe találja magát társadalmának értékeivel és tradícióival. A „Lady Kul el-Arab” lenyűgöző filmként indul egy szépségversenyről, ami aztán megindító történetté válik egy olyan családról, amely kultúrák kereszttüzébe került. Harmadik filmjében Ibtisam Mara’ana-nak sikerül finoman megrajzolnia egy érzékeny fiatal nő portréját, aki egy drámai küzdelem kellős közepén találja magát.


Hanuszka
(Hanuszka, 2006)
Rendező: Nurit Kedar, 65 perc; héber és lengyel nyelven, magyar felirattal

A lengyel gettóból megszökött Hanna Mandelberger élelem és menedék után kutatva végül egy kolostorhoz ér, ahol 15 éves lengyel katolikusnak adva ki magát bebocsájtást nyer. Hannából így lesz Anna, aki megtagadva korábbi életét és zsidó származását, megkeresztelkedik. A következő pár évet Karol Wojtyla atya védelmezésében a kolostorban tölti. Negyven évvel később Hanna Avrutzky végigjárja a kislánykorában megtett útját, majd a Vatikánba látogat, hogy találkozzon egy régi jó barátjával, Karol Wojtyla atyával…

Harc a hegyekért (The Hilltops, 2011)
Rendező: Igal Hecht; 45 perc, héber és angol nyelven, magyar felirattal

Hogyan élnek Jordánia nyugati partjának hegycsúcsain a zsidó telepesek? Mi készteti őket arra nap mint nap, hogy harcoljanak a földjükért? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a film rendezője, Igal Hecht, aki három telep vezetőjével készített interjún keresztül, testközelből mutatja be a telepesek életét és azt a konfliktust, amely a nyugati világ szerint a közel-keleti békefolyamatok jövőjét veszélyeztetheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr934497209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása