Filmvilág blog

A román filmek legjava a Műcsarnokban

Európai utasok

2012. április 27. - filmvilág

tölgy.jpgA Kolozsvár kortárs képzőművészetét bemutató tárlat (Európai utasok) kísérőprogramjaként a rendszerváltozást követő román filmek legjavából látható válogatás a Műcsarnokban, kiegészülve egy Romániában forgatott magyar alkotással. Az ezredforduló utáni filmes újhullám nemzetközi sikere hasonló ahhoz a jelenséghez, ahogyan a régióban pályájukat elkezdő fiatal képzőművészeket fedezik fel külföldön.

2012. május 2., szerda, 18 óra
Lucian Pintilie: A tölgy (Balanta, 100 perc, 1992)

Előadó: Mátyás Péter filmesztéta

Egy éppen elhunyt állambiztonsági funkcionárius lázadó lánya és egy anarchista szellemiségű vidéki sebészorvos szerelmének története a végnapjait élő Ceausescu-rendszerben. Nela apja kommunista pártfunkcionárius volt. Halála után lánya a hamvakat egy nescafés dobozba zárva indul neki az országnak, nyakában egy Polaroid géppel. Véletlenül összekerül Miticával, a fiatal sebésszel. A két peremre szorított fiatal ezután együtt sodródik végig a mind sárosabb, mind véresebb kalandokon. [Előzetes

2012. május 16., szerda, 18 óra
Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 saptamani si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, 113 perc, 2007)

Előadó: Varga Balázs filmesztéta

Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban. Munkatársak az egyetemen. Egy romániai kisvárosban járunk, a kommunizmus utolsó éveiben. Otilia kivesz egy szobát egy olcsó szállodában. Délután egy bizonyos Bebe úrral van találkozójuk. Gabita terhes, az abortuszt tiltja a törvény, és még egyikük sem volt soha ilyen helyzetben.

4hónap.jpg

A 4 hónap, 3 hét, 2 nap egy nagyobb projekt része, melynek címe: Mesék az aranykorból, a romániai kommunizmus szubjektív története, a városi legendák fényében. A projekt célja, hogy a kommunizmus témájának közvetlen érintése nélkül, pusztán az egyéni lehetőségeken keresztül láttassa ezt a balsors sújtotta időszakot, melyben az emberek kénytelenek voltak megpróbálni normálisan élni. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap a sorozat első filmje. [Előzetes]
 

2012. május 30., szerda, 18 óra
Corneliu Porumboiu: Forradalmárok 89 (A Fost Sau n-a Fost? /Volt-e vagy sem? 89 perc, 2006)

Előadó: Strausz László filmesztéta

A Forradalmárok (...) formai bravúrjai ellenére döbbenetes egyszerűséggel ábrázolja azt, amit nekünk eddig még sehogyan sem sikerült. A szatíra – melynek második felét már a nézők is kizárólag az ábrázolt televíziós műsor kamerája által láthatják – az 1989-es román forradalom és rendszerváltás kapcsán egyszerre vizsgálja a kollektív tudat és az egyéni megítélés közti különbségeket, és kritizálja maró gúnnyal a média működését. A textilmérnökből lett riporter, az iszákos történelemtanár és a kisváros mindenkori télapójának közreműködésével készült talkshow-val a fiatal direktor finoman egyensúlyozik paródia és realizmus között. Tanulságos darab lehet a régió valamennyi olyan országában, ahol a kereskedelmi televíziózás még mindig gyerekcipőben jár, s fergeteges paródia ott, ahol ezt a stílust már hírből sem ismerik. (Klacsán Csaba, Filmvilág) 


2012. június 13., szerda, 18 óra
Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal
(110 perc, 2010)

Vendég: Hajdu Szabolcs rendező; beszélgetőtárs: Cieklinski Sándor filmesztéta

Mona Paparu egyedül neveli hároméves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története. Mona Paparu beszámolója. (A Filmvilág kritikája itt olvasható.)

2012. június 27., szerda, 18 óra
Cristian Nemescu: California Dreamin' (149 perc, 2007)

Előadó: Gorácz Anikó filmesztéta

californiadreamin.jpg1999-ben járunk, a koszovói háború idején. Egy osztagnyi NATO katona igyekszik Szerbia felé, tehervagonjukon akár a háború kimenetelét is befolyásolható fontos radar-lokátorral. Csakhogy olyasmi történik, amire Doug Jones kapitány a legkevésbé sem számít: egy romániai kisváros vasútállomásán a szállítmányhoz tartozó dokumentumok hiányára hivatkozva a csökönyös állomásfőnök feltartóztatja őket. Elveszve a bürokrácia útvesztőjében Jones kapitány lassan kénytelen beletörődni, hogy nem percekig vagy órákig, hanem akár napokig rostokolhatnak a semmi közepén. Csakhogy ez a semmi közepe sokaknak élettér, méghozzá olyan, ahonnan legszívesebben menekülnének: a környék szebb jövőről álmodozó lánykái a fiatal katonáktól remélik a megváltást, míg a polgármester a román-amerikai barátságban látja a kisvárosa felvirágoztatását. A falu elöljárói elhatározzák, hogy a vendégek tiszteletére egy Elvis-imitátorral megspékelt ünnepséget szerveznek.

Cristian Nemescu rendező számára valós történelmi események jelentettek inspirációt a forgatókönyv megírásakor. Nemescu a román újhullám egyik legjelentősebb alakja, aki a 2000-es évek elején több rövidfilmmel (Marilena a P7-ből; Lépcsőházi történet) hívta fel magára a szakma figyelmét. A rendező és hangmérnöke 2006-ban, a California Dreamin’ utómunkálatai során fatális autóbalesetet szenvedett, így első nagyjátékfilmje sikerét már nem élhette meg. A keserédes, Kusturica világát idéző alkotás a Cannes-i Filmfesztiválon került a közönség elé, ahol a vetítés után tízperces ováció fogadta és elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját. [Előzetes]

 

Belépő: 800 Ft
(A Műcsarnok és az Ernst Múzeum vetítéseire bérlet is váltható. További információ: http://www.mucsarnok.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr934476483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása