Filmvilág blog

Premierek a héten

Üvöltő utódok, Marylin Isztanbulban

2012. február 16. - filmvilág

A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG – A múlt heti Csillagok háborúja-újrabemutató után egy másik  korábbi filmnek készült el a 3D-s verziója. A Disney 1991-es klasszikusa anno két Oscar-díjat is nyert.

EGY HÉT MARILYNNEL – Simon Curtis filmje a legendás Marilyn Monroe életének egy kevésbé ismert rövid epizódját dolgozza fel, címszerepben Michelle Williams-szel. Az amerikai színésznő 1957-ben  a Lawrence Olivier által rendezett A herceg és a színésznő forgatására érkezett Londonba, ahol egy fiatal asszisztensnek, Colin Clarknak kellett a gondját viselnie. A történet az ő memoárján alapul.

VÉDHETETLEN – Fokvárosban játszódó akcióthriller, főszerepben egy ifjú CIA-ügynökkel (Ryan Reynolds), akinek egy egykori hírszerzőt (Denzel Washington) kellene megvédenie, ami a címből ítélve bizonyára nem könnyű feladat. Rendező a neve ellenére svéd Daniel Espinosa (Instant dohány).

ÜVÖLTŐ SZELEK – Emily Brontë 1847-es klasszikusa a kiváló Andrea Arnold (Red Road, Akvárium) interpretációjában. Catherine szerepében a Skins Effy-je, vagyis Kaya Scodelario, Heathcliff-t egy amatőr afrobrit színész, James Howson alakítja.

uvolto szelek.jpg
A Filmvilág kritikusa szerint:
Úgy tűnik, mintha Arnold csak sajátos szerzői stílusával díszítette volna fel a regény bizonyos motívumait, miközben nem teremtett az Üvöltő szelekről sajátos szerzői olvasatot. (Vincze Teréz kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)

ISZTAMBUL –  Török Ferenc török-brit-magyar koprodukcióban készült filmje hosszú hányattatás után eljutott végre a mozikba. Szereplők: Johanna ter Steege, Yavuz Bingol, Varga Norbert, Tenki Réka, Lukáts Andor. Szinopszis: „A népszerű professzort, Jánost senki nem vetette meg, amikor elhagyta családját huszonnyolc éves tanítványáért. De amikor felesége, Katalin az idegösszeomlás után megszökik a kórházból és kistoppol Isztambulba, a családban mindenki felháborodik. Pedig neki is ugyanannyi joga van az újrakezdéshez, mint a férfinek. Katalint bejelentik a rendőrségen eltűnt személyként, és amikor a nyomára bukkannak, tinédzserkorú fiát, Zolit küldik utána.”

UTÓDOK – Alexander Payne hét évvel a Kerülőutak után forgatott ismét filmet, ezúttal Hawaii-on, egy helyi illetőségű írónő regényére alapozva. A George Clooney által alakított főszereplő egy jómódú ügyvéd, akinek felesége balesetét követően egyedül kell a háztartást vezetnie és két lányát (meg)nevelnie, ráadásul kiderül, hogy a kómába esett neje korábban megcsalta. A filmet 5 kategóriában díjazhatják a közelgő Oscar-gálán.

A Filmvilág kritikusa szerint: Az Utódok a rendező legkevésbé személyes, és a klasszikus hollywoodi formulával leginkább kompatibilis munkája, amely a szatíra helyett már a melodráma műfajához áll közelebb. Külsőségeit vagy a színészi játékot illetően hibátlan produkció, a payne-i keserédes hangulat sem hiányzik belőle, a katarzis viszont ezúttal, sajnos, elmarad. (Baski Sándor Payne-portréja a márciusi Filmvilágban lesz olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr574119806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása