Filmvilág blog

Kuroszava és a storyboard-festés művészete

Filmfestő

2012. január 16. - filmvilág

A japán film talán legnagyobb alakja eredetileg festőnek készült, saját kezűleg rajzolt és festett storyboardjain ez meg is látszik. A tovább után néhány különösen attraktív munkája látható. (A képek kattintásra megnőnek.) Éppen 10 évvel ezelőtt, a budapesti Puskin moziban is látható volt egy kiállítás a Mester storyboardjaiból, színes vázlataiból. Részlet Lajta Gábor festőművész Filmvilágban megjelent cikkéből:


Kuroszava Fellini mellett a legfestőibb filmes, de színes rajzai munkaeszközök, munkatervek, nem abszolút önálló művek. Tehát milyenek is? Érdekes, hogy éppen festői eszközökben gazdagok: zsírkréta és toll, akvarell, tempera, ceruza keveredik önfeledt halmozásban – mennyire érezni a filmesek örök kényszerpihenőjének boldog felszabadítását! A zsírkréta fölött cseppekben szétpergő akvarell, a vonalkázó pasztell, a súlyos pocsolyákban megálló fedőfehér – igazi festőt sejtetnek. (...) A rendező „maszatolása” természetesen japánosan hagyományos: a japán fametszetek hatása jócskán érezhető, de talán még inkább a zen-festészet (a zen-papok nem profi, hanem filozofikusan dilettáns) önfeledt „firkálása”. Olykor mégis mintha konkrét fametszetek átiratait látnánk, de ezek is átéltebbek: bennük bújik a tervezett filmkép. Nagyon színesek és geometrikus struktúrák egyúttal, még ha meglehetősen síkban maradnak is, hiszen a térbeli képhez a festő türelmes, ha kell végtelenül rétegző, mélységben elmerülő gondolkodása vezet. Kuroszava jó festő lehetett volna, de ő „csak” alkalmazta a festészetet.


kurosawa6.jpgkurosawa1.jpgkurosawa7.jpgkurosawa9.jpgkurosawa3.jpgkurosawa5.jpgkurosawa8.jpgkurosawa2.jpgkurosawa.jpgkurosawa4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr173555586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása