Filmvilág blog

Soul Kitchen

Ma estére

2011. október 31. - filmvilág

Soul Kitchen­ – német, 2009. Rendezte: Fatih Akin. Írta: Fatih Akin, Adam Bousdoukos. Kép: Rainer Klausmann. Szereplők: Udo Kier, Moritz Bleibtreu, Gryllus Dorka. 99 perc.
Vetítik:  m1 - 22:00


Fatih Akin, a Németországban élő török populáció beilleszkedési nehézségeit és identitásválságát grandiózus műveiben bemutató rendező (Fallal szemben, A másik oldalon) ez alkalommal kulináris szósszal leöntött vígjátékkal jelentkezett. A címbeli lélek konyhája egy lepukkant kikötői csehó, ahol a hamburgi görög főhős megvalósítja a Nagy Álmot: koszos kis mirelitbüféből hangulatos zenés éttermet csinál, tisztességes étlappal. Közben néhány lélek is puhára fő a fedő alatt: a börtöntöltelék báty, a kemény pultoslány, a volt iskolatársból lett ingatlanos gengszter, és még a helyi ÁNTSZ-es hivatalnoknő is.

Az ifjú tulajdonos, Zinosz barátnője éppen Sanghajba készül, a fiú indulna utána, de az étterem körül épp beindul az élet: egy új séf megbolygatja az addigi állóvizet. Ráadásul Zinoszt egy idegbecsípődés padlóra küldi, így innentől kezdve csak béna kacsaként, zombijárással képes közlekedni. Ez aztán nemcsak a cselekményszálat alakítja át, de a film egyik humorforrásává, és az azonosulás kulcsává válik – együtt érzően szisszenünk fel és röhögünk Zinosz nyűglődésén, és drukkolunk az enyhülésért, amely Gryllus Dorka és egy török csontkovács személyében érkezik majd meg. Akin történetét most mintha kevésbé árnyaltan dolgozta volna ki. A társ-forgatókönyvíró és főszereplő görög Adam Bousdoukos jó választás, Moritz Bleibtreu játéka fergeteges, kettejükben mintha a Marx-fivérek elevenedtek volna meg. A komikum áthatja a filmet, de vannak kínos és öncélú, kevésbé vicces jelenetek is, amikor a Birol Ünel alakította szuperséf afrodiziákumos főztjétől a felajzott törzsközönség mulatsága orgiába csap át. A Soul Kitchen egy édes-csípős leves, kissé felhígítva.



Parádi Orsolya
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr813342051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása