Filmvilág blog

Premierek a héten

Fertőzés? Vizsgálat!

2011. október 12. - filmvilág

ALBERT SCHWEITZER – EGY ÉLET AFRIKÁÉRT – Film az afrikai dzsungel Nobel-békedíjas orvosának életéről Jeroen Krabbé (A szökevény) és Barbara Hershey (Fekete hattyú, Összeomlás) főszereplésével. (Kizárólag az Uránia mozi műsorán.) [előzetes

A HÁROM TESTŐR – Alexandre Dumas klasszikusát ezúttal Paul W.S. Anderson (A kaptár) gyaláz dolgozta fel. [előzetes

JANE EYRE – Charlotte Brontë klasszikusát ezúttal Cary Fukunaga dolgozta fel Mia Wasikowska és Michael Fassbender főszereplésével. [előzetes

A Filmvilág kritikusa szerint: Mia Wasikowska, és a Velencében éppen jókor díjazott Michael Fassbender garanciaként szolgál Cary Fukunaga új filmjéhez, ahogyan 1943-ban Orson Welles, 1996-ban pedig Franco Zeffirelli jól csengő neve volt a biztosíték. (Szabó Noémi kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

FERTŐZÉS – Soderbergh Az Informátort is jegyző Scott Z. Burns forgatókönyve nyomán elképzelte, hogyan zajlana le egy madárinfluenzánál sokkalta pusztítóbb világjárvány. A stáblistából ítélve a költségvetés jó része a színészek gázsijára ment el. Feltűnik: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Jennifer Ehle, Laurence Fishburne, Bryan Cranston, Demetri Martin. [előzetes

A Filmvilág kritikusa szerint: Eltekintve néhány chill out-os hangulatképtől és kedvelt motívumtól (mint a traumatikus apa-lány viszony), Soderbergh szerényen meghúzódik a nemezis hátterében, ami akár becsülendő is lehetne, ha nem jellegtelenséget eredményezne mind alkotói, mind műfaji téren. (Varró Attila kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

A VIZSGA – Bergendy Péter és Köbli Norbert filmje 1957. december 24-én játszódik. A történet szerint az Államvédelmi Osztály munkatársai az októberi forradalom után próbára teszik titkosügynökeik lojalitását a rendszerhez. A főbb szerepekben Nagy Zsolt, Kulka János, Scherer Péter és Hámori Gabriella láthatóak. [előzetes


A Filmvilág kritikusa szerint:
A vizsga egy minden ízében izgalmas ügynökthriller, pergő, fordulatos és alapvetően cselekményközpontú darab, amelyet nem terhel a nagyotmondás kényszere, és nem nehezít el az üzenetközvetítés ballasztja – miközben azért a sztorifűzés logikája a (kora)kádári rendszer fertelmes felvilágából is meg - mutat valamit. (...) Ritkaságszámba megy a hazai színtéren a hollywoodi dramaturgia ilyen pedáns alkalmazása, a ritmus remek, a fordulatok jó tempóban érkeznek." (Pápai Zsolt kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

MÉG EGY ÉV – Mike Leigh Arany Pálmára jelölt filmje egy hatvanas házaspár és barátaik egy évét mutatja be, négy fejezetben (tavasz, nyár, ősz, tél.) 

A Filmvilág kritikusa szerint: A Hajrá, boldogság! „csakazértis-boldogsága” után a rendező azt mutatja meg, hogy ugyanolyan könnyű elérni a boldogságot, mint egy életre boldogtalannak maradni; de beszél a másik ember boldogtalanságának elviselhetetlenségéről és arról is, hol a segítségnyújtás határa. Mindez persze közel sem lenne ilyen tökéletes a színészek játéka nélkül (Leigh visszatért régi, jól bevált kedvenceihez), akik így szinte társalkotókká válnak. (Vajda Judit kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr513297802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása