Filmvilág blog

Ahol a vadak várnak

Tévéajánló ma estére

2011. október 11. - Baski Sándor

Where the Wild Things Are – amerikai, 2009. Rendezte: Spike Jonze. Írta: Maurice Sendak könyve nyomán Dave Eggers és Spike Jonze. Kép: Lance Acord. Szereplők: Max Records, Pepita Emmerichs, Max Pfeifer. 97 perc.
Vetítik: Cinemax - 20:00


Maurice Sendak író-illusztrátor 1963-ban megjelent, az angolszász kultúrkörben kultikusnak számító, 20 millió példányban eladott képeskönyve nem szokványos gyerekmese. A mindössze 40 oldalas kiadványnak csupán jelzésszerű cselekménye van, valójában egyetlen érzést, a gyermeki lélek félelmét, szorongását, anarchista dühét próbálja megragadni. Főhőse Max, a magányos, kilencéves kisfiú, akit rosszalkodása miatt édesanyja büntetésből vacsoramegvonásra és szobafogságra ítél, amelyből képzelete segítségével szabadul ki. A vadóc kisfiú a Vadak szigetére kerül, ahol megszelídíti a barátságtalan külsejű rémeket, akik a királyukká fogadják őt, majd miután kitombolja magát, hazatér.


Ahhoz, hogy ebből a nyúlfarknyi meséből egészestés film születhessen, szükségképpen ki kellett bővíteni a cselekményt. Max családjáról a könyvben nem tudunk semmit, a filmbéli kisfiúról viszont annyi kiderül, hogy apa nélkül nevelkedik, anyja pedig, bár imádja őt, nagyon elfoglalt. Spike Jonze-nál a szörnyek nem csupán a kisfiú lelki társai, hanem a különféle személyiségjegyek megtestesítői, akik között ott az oltalmazó-befogadó anyapótlék (KW) és az erős, de néha ijesztő apafigura (Carol), és akad konfliktus is: a csoport tagjai között lévő harmónia, az ősidill lassú felbomlása.

A cselekményesebb megközelítés ellenére azonban a film ugyanúgy a hangulatokra épül, mint a képeskönyv. Eddigi munkássága során Jonze itt kamatoztatja leginkább kliprendezői múltját: a Yeah Yeah Yeahs együttes énekesnőjének, Karen O-nak a zenéje tökéletesen passzol az egyszerre lágy és nyers képekhez. Bár Sendak eredetije sem volt éppen egy cukorhabos mese, Jonze adaptációját olyan keserédes melankólia járja át, hogy inkább való a gyerekkor elvesztését fájlaló felnőtteknek, mint a gyerekközönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1003088886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása