Filmvilág blog

Nézze meg az utóbbi évek legjobb magyar műfaji filmjét!

A nyomozó

2011. július 10. - filmvilág

Felkerült az Indavideo-ra Gigor Attila bemutatkozó filmje, A nyomozó amely a 2008-as Filmszemlén, többek közt, a legjobb forgatókönyv (Gigor Attila), a legjobb vágás (Kovács Zoltán) és a legjobb férfi alakítás (Anger Zsolt) díját kapta. A mozikban "csak" 40 ezren látták, a kritika azonban nagyon lelkesen fogadta. A Filmvilágban így írtunk róla:

"Gigor Attila filmje pontosan azt tudja, amire nagyon nagy szüksége lenne a magyar filmgyártásnak: egyszerre okos, emberséges és szórakoztató. A nyomozó nem egyszerűen jól megcsinált krimi (ha pontosak akarunk lenni, inkább műfaji paródia), hanem szatirikus jellemrajz. A film főhőse egy magányos, szófukar, rend- és munkamániás boncmester, akinek boncasztalán véletlenül sem találkozik varrógép és esernyő, ha csak a vak sors rá nem töri az ajtót. De rátöri, és onnantól feje tetejére áll a boncmester addig akkurátusan rendben tartott kisvilága."  (Schubert Gusztáv)

"A nyomozó furmányos vonalvezetésű, többé-kevésbé jól centírozott dramaturgiájú, szellemes jelenetekkel és kiváló színészi teljesítményekkel teli film. Ráadásul nem csupán születésének időpontját tekintve, hanem a szemléletét illetően is abszolút kortárs, minden ízében mai, azaz maximálisan korszerű mozi." (Pápai Zsolt)

+ interjú Gigor Attilával a Filmvilágban 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr803056048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.07.10. 22:55:49

Kedvenc modernkori magyar filmem, csak azt sajnálom szörnyen, hogy a production value-val voltak gondok. Ha az is a helyén lett volna, akkor hollywoodinak is hazudhatták volna.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.07.11. 15:51:50

Ha egy kupacra hordanák a magyar filmeket, és már szépen le is locsolták volna egyenletesen benzinnel, megremegne a kezemben az égő gyufa, ha ennek a filmnek kilógna a sarka.

Kiemelném azt az erőlködésmentes humort, ami belengi a filmet (amikor sminkeli a csajt, azon kész voltam), ami még a jobbféle magyar filmvígjátékoknak sem jön össze igazán. Ebben a filmben nincs percenként felzengő ízirájderöcsém, gördül a sztori, élnek a figurák, valóságszag is van, meg persze emellett rendes krimi - a forgatókönyvre tippelek, valószínűleg azt nem felejetették ki a gyártási folyamatból.
süti beállítások módosítása