Filmvilág blog

Mary és Max és a pancser tőzsdecápák

Premierek a héten

2010. szeptember 30. - filmvilág

SAMMY NAGY KALANDJA – A TITKOS ÁTJÁRÓ – Ritka jószág a magyar mozikban: egy belga alkotók által animált teknős. Mesefilm a legfiatalabb közönségnek.

DUMAS - Safy Nebbou filmje A három testőr világhírű szerzőjének, Alexandre Dumas-nak a magánéletébe mélyed bele. A két főszereplő: Gérard Depardieu és Benoît Poelvoorde. [magyar feliratos előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: Az alaphelyzetben ígért „dráma” nem jut el a nagy összecsapásig, kifullad és érdektelenné válik. (Ádám Péter kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

NŐK FÉRFIAK NÉLKÜL – Iráni témájú, de nem iráni film. Német, osztrák és francia koprodukcióban filmesítette meg Shirin Neshat rendező az emigrációban élő Shahrnush Parsipur Iránban betiltott regényét, amely az 1953-as, CIA által támogatott iráni hatalmi puccsot követő időkben játszódik, és „négy idegen nő sorsa fonódik össze benne”. A film Velencében két díjat kapott, közte a rendezőnek járó Ezüst Medvét. Magyar vonatkozás is van: az egyik szereplőt Tóth Orsi alakítja. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: Ebben a filmben minden túl szép, túl artisztikus (…) film vizualitása inkább juttatja eszünkbe Hollywoodot, mint a legjelentősebb iráni filmeket.(Vincze Teréz kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

PANCSER POLICE - A televízió (A híres Ron Burgundy legendája) és az autóversenyzés (Taplógáz: Ricky Bobby legendája) után az Adam McKay-Will Ferrell páros a rendőrök, pontosabban a buddy cop filmek világába kirándult. Az akciókomédiában Ferrell partnerét Mark Wahlberg alakítja, de feltűnik még Dwayne Johnson, Samuel L. Jackson, Steve Coogan, Michael Keaton és Eva Mendes is. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: Ami nem sikerült Kevin Smithnek a Két kopperrel, az sikerült McKay-nek és Ferrellnek; ráfért már a szubzsánerre egy ilyen tiszteletteljes és okos, delejes humorral felfegyverzett darab. (Alföldi Nóra kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

TŐZSDECÁPÁK – A PÉNZ NEM ALSZIK – Oliver Stone először készített folytatást egy korábbi filmjéhez. A történet szerint Gordon Gekko (Michael Douglas) 14 év után kiszabadul a börtönből, és, hogy rendezhesse kapcsolatát a lányával, megpróbál (leendő) vejének, egy fiatal befektetési tanácsadónak (Shia LaBeouf) segíteni a cégét lenullázó tőzsdemanipulátor (Josh Brolin) elleni küzdelemben. Mindez a világválság kitörése előtti hónapokban játszódik, a téma tehát több mint aktuális. [előzetes]


A HÉT BEMUTATÓJAMARY ÉS MAX

Stop-motion technikával készített, valós helyzeten alapuló gyurmafilm az Oscar-díjas Adam Elliot-tól, a Titanic fesztivál és az Anilogue után végre a magyar mozikban is. A két címszereplő gyurmafigurának Philip Seymour Hoffman és Toni Collette kölcsönzi a hangját.


A Filmvilág kritikusa szerint: Adam Elliot (Harvey Krumpet) első nagyfilmje egy antiszociális ausztrál kislány és egy amerikai Asperger-szindrómás férfi levelezésének ironikus, keserű, felváltva humoros és szívszorító története, de a meglehetősen eseménytelen cselekmény ellenére annyira tempós, mintha szüntelen, meg nem álló montázsokat néznénk Woody Allen és Larry David gyurmából formázott pszichéjéből. Ha a Fel! nem őserdei kalandokkal próbált volna megbirkózni a középkor és az öregedés traumájával, hanem megmaradt volna a szürke nagyvárosban, nagyban hasonlítana a Mary és Maxre. (Klág Dávid)

Formai szépsége és a magány megindító portréja kapcsán megkockáztatható, hogy a Mary és Maxet a művészi ambíciójú animáció egyik mérföldköveként fogják számon tartani. (Varga Zoltán kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.)




Mary and Max – ausztrál, 2009. Rendezte és írta: Adam Elliot. Kép: Gerald Thompson. Zene: Dale Cornelius. Gyártó: Melodrama Pictures. Forgalmazó: Szimpla Film. Feliratos. 92 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr132333672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása