Filmvilág blog

7 perc a 9. légióban, avagy hajsza Mr. Nobody után

Premierek a héten

2010. augusztus 25. - filmvilág

STEP UP 3D – Látványos, hangos, trendi táncfilm – legalábbis az előzetes alapján. „So bad it’s so good” – írja róla egy IMDb kommentelő.

SZÍVRABLÓK – A francia Pascal Chaumeil romantikus vígjátékában a Randiguru alaphelyzete kerül inverzbe: egy testvérpár (Romain Duris és Vanessa Paradis) hivatásos párkapcsolat-megszakítóként dolgozik, új megbízatásuk során azonban (meglepetés!) kénytelenek megszegni saját szabályaikat.

A Filmvilág kritikusa szerint: A televíziós produkciók és reklámok során edződött Pascal Chaumeil első mozifilmjében a romantikus komédia atombiztos alapsémájához nyúl, olykor kissé bugyuta módon, de alapvetően sikeresen aknázva ki a helyzet- és jellemkomikumban rejlő lehetőségeket. (Forgács Nóra Kinga kritikája az augusztusi Filmvilágban olvasható.)

HÉT PERC A MENNYORSZÁGBAN – Izraeli, francia és magyar koprodukcióban készült dráma egy jeruzsálemi merénylet traumatikus utóéletéről: a főszereplő Galia túléli a robbanást, de hét percre elveszíti az eszméletét. Egy évvel később megpróbálja összeilleszteni az emlékdarabokat. Magyar feliratos előzetes: itt.

HAJSZA – Patrice Chéreau (Margó királyné, Intimitás, Son frere) újabb párkapcsolati drámát rendezett. Főhőse, Daniel (Romain Duris) képtelen tisztázni viszonyát barátnőjével (Charlotte Gainsbourg), miközben egy vadidegen férfi kezdi követni, figyelni és a szerelmével zaklatni őt (mármint: Danielt.) Magyar feliratos előzetes: itt.

A Filmvilág kritikusa szerint: Chéreau-t filmjeiben az emberek közti viszonyok érdeklik, ám minden alkalommal csupán felteszi azokat a kérdéseit, amelyeket valószínűleg nem lehet megválaszolni. A Hajsza legnagyobb hibája, hogy nem él a szélsőséges élethelyzet „trükkjével”, ami az összes korábbi filmjében kimozdítja a szereplőket mindennapi rutinjukból. (Gyenge Zsolt kritikája az augusztusi Filmvilágban olvasható.)

A blog szerzője szerint: A színházban és operában egyaránt otthonosan mozgó Patrice Chereau legújabb mozija az életmű megannyi darabjához hasonlóképp az érzelmi viszonylatok buktatóit tárgyalja. Egy lakásfelújításokkal foglalkozó, hevült kedélyű srác (Romain Duris) egy visszafogott üzletasszonyhoz (Charlotte Gainsbourg) igyekszik mind közelebb kerülni, ám a nő ellenállásán túl egy ismeretlen, középkorú férfi (Jean-Hugues Anglande) szerelmi rajongásával is meg kell küzdenie – s egyre fokozódó ingerültségében képtelen belátni, hogy maga is a rendre lekoptatott fickóhoz hasonlóan viselkedik. A szerelmem lehetőségeiről elmélkedő Hajsza a korábbi botrányfilmekhez (Intimitás; Margó királynő) képest meglepően szemérmes mozi – jóllehet, a játékidő során jó pár ízlésesen megvilágított fenékkel találkozhatunk –, ámde sajnálatos módon az elhíresült darabok intenzitásának is híján van. Chereau ezúttal inkább színpadi gyakorlatáról tesz tanúbizonyságot, amennyiben a film legjavát részint dühödt, részint szenvelgő vitáknak szenteli – Romain Duris keserves duzzogása pedig igencsak nézőt próbáló látvány, ilyenformán a Hajsza jó szívvel csak a francia művészfilmek és a biszexuális melodrámák elvakult híveinek ajánlható. (NVG

A KILENCEDIK LÉGIÓA barlanggal a horror hazai rajongói között is (el)ismertséget szerző Neil Marshall új filmjében a rómaiak kilencedik légiója küzd a Brittaniában őslakos pikt törzsekkel. Akció, vér, és sok-sok lassítás. Szereplők: Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, Ulrich Thomsen. Magyar feliratos előzetes: itt.

A Filmvilág kritikusa szerint: A kilencedik légióval látszólag egy újabb műfajban próbálja ki magát – kosztümös akciófilm a Gladiátor és a 300 után szabadon –, a látványos külsőségek mögött azonban ezúttal is kedvenc alaptémáját, az üldözést-menekülést variálja. A legnagyobb hibája az, hogy nem tud, vagy nem akar olyan karaktereket teremteni, akikért a néző őszintén szoríthatna. (Baski Sándor kritikája az augusztusi Filmvilágban olvasható.)

A hét bemutatója: MR. NOBODY

2092-ben feltűnik egy 120 éves férfi. Ő a világ legöregebb embere, és egyben az utolsó halandó, de senki nem tudja, ki ő valójában. Ő maga sem tudja pontosan, visszaemlékezései során ugyanis egyszerre több verzióját is elmeséli ugyanannak a történetnek. Szereplők: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley , Rhys Ifans. A belga Jaco van Dormael 14 évvel az És a nyolcadik napon... után jelentkezik ismét filmmel.

A Filmvilág kritikusa szerint: Van Dormael kicsiny, személyes szuperprodukciója újabb míves példáját kínálja a műfaj- és művészfilm közötti fő különbségnek: míg az előbbi alkotói pontosan tudják és elfogadják, hogy klisékkel dolgoznak, az utóbbiak (hol több, hol kevesebb sikerrel) megpróbálják ugyanazokat a kliséket eredetinek, egyedinek feltüntetni. (Varró Attila kritikája az augusztusi Filmvilágban olvasható.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr412246994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása