Filmvilág blog

Koreai filmklub az Örökmozgóban

Welcome to Dongmakgol

2010. május 31. - filmvilág

Szíves figyelmetekbe ajánljuk a június 2-án (szerdán) 18:00-kor az Örökmozgóban megrendezésre kerülő koreai filmklubot, amelynek főszervezője lapunk és blogunk állandó szerzője, Teszár Dávid. A koreai háború kirobbanásának 60. évfordulója (1950. június 25.) alkalmából egy különleges koreai háborús mozi (Welcome to Dongmakgol) kerül majd vetítésre. A filmről a következőket írta Teszár a Filmvilág 2008/4. számában:

"A 2005-ös év egyik legnagyobb dél-koreai sikerfilmjét, az Isten hozott Dongmakgolbant (Welcome to Dongmakgol) csupán az eredeti színmű írójaként jegyzi Jang Jin, de jellegzetes humora már az első percekben nyilvánvalóvá teszi a tréfás kedvű művész hangsúlyos jelenlétét. A mozi nagyszerűsége abban rejlik, hogy a koreai háború konkrét teréből kiemel egy három tagú északi különítményt, egy déli katonapárost, valamint egy lezuhant amerikai pilótát, és belehelyezi őket egy időn kívüli, már-már mesei kisközösségbe. A két eltévedt militáns-csapat, illetve az ápolásra szoruló Smith kapitány ebben az eldugott kis hegyi faluban, kvázi-édenben találkozik össze egymással; Jang tehát sűrít és modellez, nem utolsó sorban pedig az ötletben rejlő összes ziccert kíméletlenül értékesíti, legyen ez bár a nyelvi komikum, az őrület és a normalitás határainak elmosása, a testvérháború abszurditásának briliáns dialógusokkal történő érzékeltetése vagy a megcsontosodott előítéletek pontos és érzékletes kritikája. Akárcsak a Pokol a Csendes-óceánon (1968) című Boorman-klasszikusban, a szemben álló felek reflexből itt is egymás fizikai megsemmisítését tűzik ki célul (ebből persze az éppen zajló vérontás tényét távolról sem ismerő, jámbor tanyabéliek mit sem értenek), egy 24 órán át tartó, mókás mexikói felállást követően azonban véletlen felrobbantják a magtárat, így közös munkával lesznek kénytelenek feltölteni a mindennemű ártó szándéktól mentes vidékiek élelmiszerraktárát. Ekképpen szimbolikus lesz az egyenruhák falusi vászonruhára cserélése, az egyenlőség érzése pedig lassanként az ellenségeskedés csökkenéséhez és az egymás iránti bizalom növekedéséhez vezet."

A vetítést követően Teszár Dávid lapunk másik állandó szerzőjével, Vágvölgyi B. Andrással fog beszélgetni a filmről és a koreai háborúról az Örökmozgó kávézójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr652038961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása