Filmvilág blog

Tapsvihar a Czukor Showban + vámpírok!

Premierek a héten

2010. március 31. - filmvilág

EXFÉRJ ÚJRATÖLTVE - Andy Tennant (Bolond szél fúj, A randiguru, Anna és a király) vígjátéka Gerard Butler és Jennifer Aniston főszereplésével. Előbbi egy rendőrségi fejvadász, akinek az utóbbi által alakított exnejt kell elkapnia.

KÉM A SZOMSZÉDBAN – Vénségére Jackie Chant is megtalálta egy ovizsarus szerep, igaz, nem rendőrt játszik, hanem egy titkos-ügynököt, akinek két világmegmentés között barátnője három gyerekét is meg kell nevelnie. Rendező: a családi limonádék specialistája, Brian Levant (Beethoven, Hull a pelyhes, Scooby-Doo! - Az első rejtély). 

AJAMI – A Libanoni keringő után egy újabb izraeli film, amely bejutott a legjobb idegennyelvű filmek Oscar-jelöltjei közé (és nem mellesleg Arany Kamera díjat kapott Cannes-ban). A történet Jaffa városának Ajami nevű részében játszódik, ahol feszült légkörben élnek egymás mellett zsidók, muszlimok és keresztények. A sajátos keresztmetszet-film egyik rendezője palesztin, a másik izraeli.

Ajami – német-izraeli, 2009. Rendezte és írta: Yaron Shani és Scandar Copti. Kép: Boaz Yehonatan Yaacov. Szereplők: Fouad Habash, Shahir Kabaha, Ibrahim Frege. Forgalmazó: Szuez Film Kft. Feliratos. 120 perc.


TAPSVIHAR – Az elsőfilmes dán Martin Zandvliet drámája egy öregedő színésznőről, akinek „saját kísértő múltjával hadakozva, szembe kell néznie belső démonaival”.

A Filmvilág kritikusa szerint: A rendező lényegében a film teljes súlyát főszereplőnője vállára helyezi, és a Dogma-mozikon, illetve az utóbbi évek elismert dán remekein (Oké!, Hogy szeretsz?) edződött Paprika Steen kivételes teherbírásról ad számot. Átütő jelenlétének köszönhető, hogy igazán élő lesz az efféle sztorik ismerői számára különösebb újdonsággal nem szolgáló történet. (Roboz Gábor kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)

Applause – dán, 2009. Rendezte: Martin Zandvliet. Írta: Martin Zandvliet és Anders Frithiof August. Kép: Jesper Toffner. Zene: Sune Martin. Szereplők: Paprika Steen, Michael Falch, Lars Brygmann. Forgalmazó: Cirko Film. Feliratos. 85 perc.


DAYBREAKERS – A VÁMPÍROK KORA - A vámpír a mozi első és utolsó nagy arisztokratája, hiszen majdhogynem egyidős mind a mozgóképpel, mind a horror-zsánerrel, felettébb üdvös dolog tehát, hogy manapság is teljes pompájában ragyog. Köszönhető ez persze a sokak által 5 perc napfényre ítélt Twilight-szériának, igaz a vérszopóknak pont ebben nincs különösebb problémájuk az UV-sugárzással, nemúgy a Daybreakers vámpírjainak, számukra azonban nagyobb probléma a gazdasági világválság, tekintettel arra, hogy a homo sapiens-t lassan kipusztítja a proccos, tech-noir hangulatot idéző metropolisokban élő vámpír társadalom. Mindkét faj megmentésére egy önszántából éhező táplálkozáskutató (hematológus) vérszívó hívatott, kinek nem csupán a pótvért kell záros határidőn belül feltalálnia, de korrupt politikusokkal és az éhezéstől elkorcsosodó szörnyetegekkel is számolnia kell. Kicsit ragacsos a történet, máshol meg repedések tátonganak rajt, az ausztrál Spierig testvérek azonban minden hibát ügyesen elfednek tocsogó vagy alvadt vérrel és egyéb stilizációs nyalánkságokkal. A Daybreakers nem hibátlan, de pofás, régi vágású vámpír eposz – vérrel, béllel, napsütéssel. (AN)

Daybreakers -  ausztrál-amerikai, 2009. Rendező és író: Peter Spierig, Michael Spierig. Kép: Ben Nott.  Zene: Christopher Gordon. Szereplők: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Claudia Karvan, Sam Neill. Forgalmazó: Budapest Film. 98 perc.
 

A hét bemutatója: CZUKOR SHOW

Dömötör Tamás saját, 2007-ben bemutatott, azonos című színdarabját adaptálta filmre. A történet variáció Füst Milán Boldogtalanok című drámájára, amelyhez az író számára annak idején egy újsághír szolgált ihletként. Dömötör feldolgozásában a családi dráma egy kereskedelmi tévé délutáni talk show-jának kulisszái között bontakozik ki. Míg a színpadi verzió a nézőket a talk show parancsra tapsoló nézőinek szerepébe kényszerítette, a filmváltozat a showműsor készítőit helyezi fókuszba. A Czukor Show az idei Szemle egyik legvitatottabb filmje volt, ettől függetlenül (szakmai) hitelességét garantálják a saját magukat alakító, korábban hasonló műsorokban dolgozó stábtagok, illetve az egyik főszereplő, Árpa Attila személye.


A Filmvilág kritikusa szerint: A direktor nem tesz mást, mint megmutat, a mindent felforgató nagy durranást is némán láttamozza. Emellett korrekten tekeri az eseményeket, szépen építi a feszültséget, sőt meglepetéseket is képes okozni, nézőjét azonban cserbenhagyja – minimális kritikai élt elbírt még volna. (Alföldi Nóra kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)

CZUKOR SHOW – magyar, 2010. Rendezte és írta: Dömötör Tamás. Kép: Tóth Widamon Máté. Zene: Eppel Soma. Szereplők: Czukor Balázs, Anger Zsolt, Árpa Attila, Vasvári Emese. Forgalmazó:  Hungaricom. 88 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr751882943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása