Filmvilág blog

Mocskos zsaru 2.0, és a komfortos akvárium

Premierek a héten

2010. március 10. - filmvilág

SÁRKÁNYVADÁSZOK - Francia-német-luxemburgi animációs film egy sárkányvadász kalandozásairól. Szinkronhangok: Hajdú István, Görög László, Tahi Tóth László, Reviczky Gábor.

A Filmvilág kritikusa szerint:  Van ugyan izgalom, van megkönnyebbülés, de katarzis nincs. Mégis, a látványvilág zsenialitása és igényes kidolgozása miatt a Sárkányvadászok kiemelkedő gyerekfilm: újabb bizonyíték a fantázia határtalanságára. (Parádi Orsolya kritikája a januári Filmvilágban olvasható.)

Chasseurs de dragons­ – francia-német-luxemburgi 2009. Rendezte: Arthur Qwak és Guillaume Ivernel. Írta: Frédéric Lenoir és Arthur Qwak. Zene: Klaus Badelt. Forgalmazó: InterCom. Szinkronizált. 80 perc.

PANDORUM - Christian Alvart horror-scifijében két űrhajós a hibernációból felébredve meg próbálja kideríteni, mi történt az elhagyatott űrhajóval. (Nem a véletlen műve, ha ismerős az alaphelyzet, lásd: Halálhajó.) A filmet egy trilógia nyitódarabjának szánták, de a gyenge bevételi adatok miatt a folytatásra nincs túl nagy kilátás.

A Filmvilág kritikusa szerintHabár a tematika tálcán kínálja, a rendező szerencsés módon túllépett előző munkájának (A bárányok hallgatnak és Hetedik-utánérzéseként felfogható Antikörper) átlátszó teológiai és morálfilozófiai traktátusain, meghagyva a Pandorumot annak, ami: erőteljes atmoszférájú B-mozi, amely a Pitch Blackhez hasonlóan a műfaj egyik újabb potenciális franchise-ának ígérkezik. (Sepsi László kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)

Pandorum – amerikai-német, 2009. Rendezte: Christian Alvart. Írta: Travis Milloy. Szereplők: Ben Foster, Dennis Quaid. Forgalmazó: Fórum Hungary. Feliratos. 108 perc.


MOCSKOS ZSARU - NEW ORLEANS UTCÁIN - Werner Herzog filmjét emlékezetes nyilatkozatháború vezette fel: a német rendező többször hangoztatta, hogy nem látta a Mocsokos zsaru eredetijét, sőt, azt sem tudja, ki az az Abel Ferrara. A két filmnek valóban kevés köze van egymáshoz, túl azon, hogy Herzog verziójában is egy korrupt, lezüllött és drogos rendőr a főszereplő, akit Harvey Keitel helyett itt Nicolas Cage alakít, a történet pedig New York helyett a Katrina hurrikán sújtotta New Orleans-ban játszódik.


A Filmvilág kritikusa szerint: Noha játékában Keitel mélyebbre volt képes lemenni, Cage alakítása is emlékezetes (…)fényévekre vagyunk Ferrara nyers realizmusától, viszont a főhős által átélt delíriummal teljes összhangban feszegeti Herzog is a közönségfilm esztétikai határait. ( Nevelős Zoltán kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans – amerikai, 2009. Rendezte: Werner Herzog. Írta: William M. Finkelstein, Victor Argo, Paul Calderon, Abel Ferrara, Zoë Lund. Szereplők: Nicolas Cage, Val Kilmer, Eva Mendes. Forgalmazó: Budapest Film. Feliratos. 121 perc.


KOMFORTOS MENNYORSZÁG – Peter Jackson két fantasy-project között egy családbarát drámát készített Alice Sebold 2002-es bestselleréből. Főhőse-narrátora egy 14 éves lány, akit egy szomszédban lakó férfi megerőszakol és meggyilkol. Susie két világ közt reked egy színes-szagos purgatóriumban, onnan figyeli családtagjait, amint azok megpróbálják feldolgozni a halálát, és felkutatatni a tettest. A kritikák többsége dicséri a színészeket (és főként a gyilkost alakító Stanley Tucci-t), de kárhoztatják a szentimentális hangvételét.

A Filmvilág kritikusa szerint: A Komfortos mennyország a rendezőtől elvárt hozzáállás helyett nem groteszk rape-revenge komédiát formál a lírai lebegésű alapanyagból, inkább minden lehetőséget kihasznál, hogy virtigli giccsbe fordítsa. (Varró Attila kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

The Lovely Bones­ – amerikai-brit, 2009. Rendezte: Peter Jackson. Írta: Alice Sebold regényéből  Peter Jackson, Fran Walsh és Philippa Boyens. Szereplők: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Saoirse Ronan. Forgalmazó: UIP-Duna Film. Feliratos. 139 perc.


A hét bemutatója - AKVÁRIUM

Andrea Arnold a legjobb brit „szocreál” hagyományokat követi második filmjében, melynek egy panelben lakó tinédzser lány a főhőse, aki beleszeret anyja barátjába. A rendezőnő a főhőst alakító Katie Jarvis-t szó szerint az utcáról szedte fel, az amatőr színésznőnek gyakorlatilag saját magát kellett alakítania Michael Fassbender (Éhség, Becstelen Brigantyk, Eden Lake) partnereként. A film a tavalyi Cannes-i Fesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el.

A Filmvilág kritikusa szerint: Andrea Arnold következetesen viszi tovább a már az első nagyjátékfilmjében, a szintén női főhőst szerepeltető Red Roadban is érvényesülő ars poeticát (…) szereplői hiteles figurái egy dokumentarista stílusban ábrázolt, sajátos kommunikációs kódokkal és viselkedési kultúrával bíró közegnek. (Forgács Nóra Kinga kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

Andrea Arnold filmjében az iskolából kicsapott, tizenöt éves, elvadult kamaszlány egyedül, egy üres lakásban, gangster-rap zenére táncolva vezeti le mindazt a meg nem formálódó dühöt, kitörési lehetőséget nem találó energiát, amely sovány, fiatal testébe szorult. Arnold első filmje, a Red Road, három évvel ezelőtt a zsűri díját nyerte Cannes-ban. A naphosszat a monitorok előtt ülő nő magándrámája, a városellenőrzési rutinmunka, a megannyi video-lesállásból megfigyelt Glasgow, a bekamerázott utcák, a felkockázott élet, a csapdába ejtett, rögzített és gondosan archivált valóság, a felhasználás végső céljait nem sejtő kiszolgáltatottság érzése irracionális félelmet sugárzott. Most enyhébb fények világítják meg a London környéki külváros családi nihiljét. A feladatára alkalmatlan, éretlen anya fellángolásai, a kettejük között is csak a kommersz-zene és tánc nyelvén kommunikálódó, analfabéta érzelmek, az alkalmi, szerelmi négyszög majdnem gyerekgyilkosságba torkolló játszmája, egyfajta köztes, átmeneti élet az általános ürességben. A társadalom margójára szorult, féllumpen közeg testvéri ábrázolása a mai angol film Ken Loach-i útját járja. (Idézet Létay Vera cannes-i fesztiválbeszámolójából)


Fish Tank – brit, 2009. Rendezte és írta: Andrea Arnold. Kép: Robbie Ryan. Szereplők: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Harry Treadaway, Jason Maza, Charlotte Collins. Forgalmazó: Cirko Film. Feliratos. 124 perc.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr661828948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huber Zoltán 2010.03.10. 18:15:02

A Komfortos mennyországgal kapcsolatban kihagytátok a legjobbat: Varró Attila nagyon találóan írja, hogy "Peter Jackson elszpilbergesedik" :)

2010.03.10. 18:52:11

herzog filmje egy kalap szar lett. jobban tette volna, ha megis megnezi az eredetit.

Beyonder 2010.03.10. 19:05:56

@-hz-: és milyen igaza van. :)
süti beállítások módosítása