Filmvilág blog

Doctor Parnassus és a halálos lakópark-keringő

Premierek a héten

2010. január 14. - filmvilág

A NIBELUNG-LAKÓPARK –- Mundruczó Kornél 2004-ben rendezte meg az azonos című, Térey János által írt verses drámát a Budavári Sziklakórházban, a Krétakör produkciójában. A filmváltozat nem tényleges adaptáció, csupán az eredeti előadás rögzítése, inkább kisebb, mint nagyobb változtatásokkal, ugyanazokkal a színészekkel, de más helyszínen (a nemrég bezárt Lipóton, vagyis az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben). Azok számára, akik látták az eredeti darabot, talán érdekes (és követhető) lehet a produkció, másnak kevésbé: eredeti közegén kívül nem működik, nem működhet az efféle, személyes nézői jelenlétre építő előadás. Mindezt persze nem kevés öniróniával már Tilo Werner (a narrátor-idegenvezető) is kimondja a trailer végén:



A Nibelung-lakópark – magyar, 2009. Rendezte: Mundruczó Kornél. Írta: Térey János. Szereplők: Nagy Zsolt, Gyabronka József, Rába Roland, Péterfy Bori, Sárosdi Lilla, Láng Annamária, Csákányi Eszter, Scherer Péter, Somody Kálmán, Bánki Gergely, Tilo Werner. Forgalmazó: Szuez Film. 107 perc


HALÁLKERINGŐ – „A Szobafogság után a honi bűnügyi filmkészlet ismét zárt térben játszódó, négyszereplős  klausztro-thrillerrel bővült, amely műfajtársához hasonlóan ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a széthullott család kérdésére és a szülői bűntudatra, ám ezúttal nem serdülő kamaszlány és egyedülálló anyjának civódása, hanem egy labilis fiatal nő és lecsúszott apjának vérre menő küzdelme zajlik a gyöngyvásznon.” (Tüske Zsuzsanna kritikája a januári Filmvilágban olvasható teljes terjedelmében.)




Halálkeringő – magyar, 2010. Rendezte: Köves Krisztián Károly. Írta: Szabó István. Szereplők: Dobó Kata, Kern András, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Újlaky Dénes. Forgalmazó: Szuez Film Kft. 100 perc.


51-ES BOLYGÓ  -- Amerikai animációs film egy űrhajósról, aki egy kis zöld alienek által benépesített bolygóra keveredik, ahol azonban ő számít aliennek.
A Filmvilág kritikusa szerint: „A Shrek első két részében közreműködő Joe Stillman sajnos igazán parádés ötletek helyett inkább temérdek filmes és más típusú utalással (lásd mindjárt a címet) bélelte ki a szkriptjét, és az aránytévesztés nem segít feledtetni a cselekmény sablonosságát.” (Roboz Gábor kritikája a januári Filmvilágban olvasható.)

HOVA LETTEK MORGANÉK? – Amerikai romantikus vígjáték Sarah Jessica Parkerrel és Hugh Granttel. Szerencsére nem volt hozzá szerencsénk. IMDB: 10/2.8


A hét bemutatója: DOCTOR PARNASSUS ÉS A KÉPZELET BIRODALMA

Terry Gilliam nem éppen zabolázható fantáziájáról híres, így a Dr. Parnasszus és a képzelet birodalma kapcsán ne is számítson senki lagymatag tötyögésre. Gilliam jön és vásznat repeszt, filmbeli alteregója a halhatatlanságra ítélt, lepukkant, szolidan alkoholista történetmesélő Dr. Parnasszus mini-vándorcirkuszon járja London utcáit, sikertelenül próbál magához csalogatni minden önjelölt Alízt, akit aztán bevezet Csodaországába – ahol vagy elkárhoznak, vagy üdvözülnek a lelkek. Dr. Parnasszus ezen felül, szabadidejében fogadásokat köt az ördöggel (azaz Tom Waits-szel), legutóbb saját lányát tette meg tétnek,  Belzebúb azonban most új bizniszt ajánl: ha a bölcs öreg megment 5 bűnös lelket, meghagyja neki lányát. Kecsegtető alapszituáció, a puszta ötlet is csábító pszichedéliát és tébolyult szürrealizmust ígér. Mindennek tetejében Gilliam még egy utolsó alkalommal megajándékoz minket Heath Ledger játékával, valamint Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrel tiszteletkörével. Lehet, hogy Gilliam lélekben egy elhasználódott vásári mutatványos, ám képzeletének birodalma mindig biztonságos hely az élvhajhász cinefilek számára. (AN)

The Imaginarium of Doctor Parnassus – amerikai, 2009. Rendezte: Terry Gilliam. Írta: Terry Gilliam és Charles McKeown. Szereplők: Christopher Plummer, Johnny Depp, Heath Ledger, Colin Farrell, Jude Law. Forgalmazó: Budapest Film. Feliratos. 112 perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr411671042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.01.14. 18:36:54

Tomi várt egy keveset, aztán átvette az üzleti úton lévő Isten helyét.

www.youtube.com/watch?v=W9mhsW5aWJM
süti beállítások módosítása