Filmvilág blog

Best of Gazdagrét, avagy bevezetés a Szomszédokológiába

Vigyázat, gonoszság!

2010. január 09. - Orosdy Dániel

A múlt héten történelmi pillanathoz érkezett el a magyar televíziózás, immár negyedik alkalommal: véget ért a Szomszédok című teleregény (ismétlése), a sorozaté, amely egy másnapos trolivezető precizitásával dokumentálta a rendszerváltást megelőző és követő évek eseményeit. Jelen poszt szerzője esszével adózik a jeles esemény előtt a januári Filmvilágban (bár az írás megjelenése tulajdonképpen véletlen egybeesés), az alábbiakban pedig gondosan válogatott epizódrészletekkel mutatja be a fontosabb szereplőket, azok számára, akik a 90-es éveket egy másik kontinensen (esetleg hibernációban) töltötték. Mindenki más viszont kedvére nosztalgiázhat, majd a kommenteknél megoszthatja  velünk, melyek voltak a kedvenc Szomszédok-jelenetei. Jó szórakozást!



Vágási Ferencről három dolgot tudunk biztosan:

1. intézetben nevelkedett (ezt igyekszik minden második epizódban sértődötten a környezete tudomására hozni, hátha valaki még nem tud róla)
2. soha nem csinált semmi rosszat, ezért folyamatosan bűnügyekbe keveredik (többet verekszik, mint Terence Hill fénykorában)
3. ha van a nyomdászoknak Mozartja, az csak ő lehet (mono-, menő-, manó- és minden egyéb szedésben jártas, álmában is dolgozik)

Az utolsó pontból kiindulva nehéz értelmezni az alábbi videót, melynek tanúsága szerint a gazdagréti lakótelep Hihetetlen Hulkja nem ismeri a Windows-felhasználók ősi szabályát, azaz "Ha bármi gond van, reszetelj, aztán igyál egy kávét!"




Feri neje, Jutka gazdag szülők gyermeke, ám ez nem akadályozhatta meg abban, hogy férjnek egy lelenc, bűnöző prolit válasszon. Ebből is láthatjuk, hogy nyílt személyiség, akinek pedagógiai adottságai finoman szólva tökéletesek. És hogy mit csinál egy ilyen szent nő a munkahelyén, amikor éppen nem a Szózatot vagy a Himnuszt veri a gyerek fejébe, és nem is a kollégákkal civakodik az iskola rossz anyagi helyzete miatt? Az alábbi videóból kiderül. De el is árulhatom: szexről beszélget a felsősökkel. Igazi MILF.





Ennek a remek házaspárnak van egy remek gyereke is, illetve kettő, de valójában egy. A második Matyit a Ferihez kapcsolódó videóban már láthatták a kedves érdeklődök. Elődjét, Matyit pedig itt. Szüleihez hasonlóan ő is a szavak embere.




Csakhogy mások is laknak ám a Lantos utca 8-ban! (Ami néha Lantos utca 4.) Méghozzá a Nagy Fehér és az ő családja. A Nagy Fehér polgári neve Magenheim Ádám, foglalkozására nézve mentőorvos, sebész és szent, ezért néha maga felé hajlik a keze. Másodállásban ugyanis spontán nőcsábász, ami azt jelenti, hogy nem akar csajozni, mégis tapadnak az arroganciájára a jobbnál jobb csajok. Technikája elég eredeti, az alábbi videó ad néhány tippet mindazoknak, akik követni akarják a Mestert. Első lépés: ments életet. A második: menj úszni. Itten van a többi:





Magenheimné Juli nem akkora szent, mint a többi lakó, ő inkább csak titokban feddhetetlen és segítőkész. Viszont elképzelései és véleménye, na az van. Amikor éppen nem valami másik pasival cicázik, a férjét terrorizálja a féltékenységével, és a nagylányát, bármivel. Az alábbi videó egy olyan jelenetet mutat be, amelyhez hasonló nem egyszer és nem kétszer volt látható a sorozatban, csakhogy a lezárása jelentősen eltér a többiétől. Vajh miért? A katt után kiderül.




Ezek után nem meglepő, hogy Magenheimék első gyermekének, Julcsinak bőven jutott a hormonokból. A már zsenge gyermekkorában pedofilok elcsábításával foglalkozó leányka sok mindennek készült az idők folyamán, de a pasizásról véletlenül sem mondott volna le. Az alábbi videó tanúsága szerint sosem lehet elég korán kezdeni, legalábbis ha az ember lányának maga Kertész Géza udvarol.




Nem a Lantos utca lakója ugyan, de jelentősége vitathatatlan Magenheimék élő lelkiismeretének, hitelbankjának és művészi érzékenységének, azaz a hiperlaza nagyinak, Etusnak. Etus nagyjából 22 éves, egyetlen férfivel volt dolga egész életében, tőle van a gyereke is, közismert és nagyon népszerű keramikus, szívesen szédít gégészeket, kofákat, ócskásokat, vállalkozókat és hajléktalanokat, továbbá határozott elveket vall mindenről, kivéve amiről és amikor nem. Ha Ön bátor, tekerjen az első videó közepére, és tekintse meg, ahogy a tyúkanyó ropja a csibékkel! Telhetetlenek részére mellékelünk egy diszkós felvételt, de valahol biztosan fellelhető az utolsó epizódok egyike is, melyben Etus a Delta, a Nincsen nekem vágyam semmi és a Johanna rendezőjével mutatja meg, milyen érzés volt táncoslábú fiatalnak lenni 1999-ben.






Sok vizet ugyan nem zavart, mégis meg kell emlékeznünk Nagy Fehér legkisebb gyermekéről, aki a Flóra névre hallgat, és majdnem olyan karakán véleménye van a dolgok állásáról, mint az édesanyjának és a nagymamájának. Legfeljebb annyi a különbség, hogy ő még nem kavar fűvel-fával.




Végül, de legutolsósorban ne feledkezzünk meg arról a családról sem, ahol többnyire négy kereső dolgozott (plusz a két nyugdíj, ugye), mégis napi kenyérgondokkal küszködtek. Hát igen, a főmérnöki fizetés már akkor sem volt elég egy panellakás rezsijére... De ne szaladunk ennyire előre! Kezdjük Lenke nénivel, hiszen egyrészt ő viseli a nadrágot a Takács-családban, másrészt fogalom. Lenke (alias Édes Lelkem, Idét Lenke) bármikor tud panaszkodni a tejföl ára miatt, gond nélkül leosztja a fél lépcsőházat, és megrögzött konzervatív idősleány létére nyitott minden újra, ha éppen azt kívánja meg a forgatókönyv. Mondjuk megismerkedik a számítógéppel. Ha már a dédunokájával nem tud megismerkedni...




Mr. Lenke Néni, azaz Takács "Taki" István derűs színfolt a lakótelep életében, és ami azt illeti, ő is szent. Különleges képességekkel ugyancsak rendelkezik: képes kórustagként is működő bírósági ülnökből magántaxissá alakulni, nem beszélve a Knight Ridert szégyenben hagyó vörös kockaladájáról, amelyből sosem fogy ki a benzin, így aztán Taki bácsi bárkit bármikor szívesen elvisz bárhová, ingyen. Ez már csak természetes. Magenheim doktorhoz hasonlóan ő is spontán nőcsábász, ráadásul igazi mókamester, mint az alábbi videó is bizonyítja.




Lenke néniék unokája a tréfás nevű Alma. Többnyire kávét visz másoknak, akár stewardess, akár újságíró, akár pincérnő. Férje Szelényi János, aztán már nem, aztán megint. János jóval tudatosabb csajozó az átlag Lantos utcai férfinél, és egészen biztosan tud egyet s mást a női nemről, ha ennyire kell nekik. Az alábbi videóban két nő küzdelmének lehetünk szemtanúi. A látszólagos visszafogottság mögött heves indulatok feszülnek egymásnak. Alma nem szereti, ha szemet vetnek a prédájára.




És persze nem feledkezhetünk meg a küzdelem kiváltó okáról, Szelényi János mérnök úrról, aki szintén szent, talán pont az erdészek védőszentje. Almán kívül csak a fákba és a békébe szerelmes. Vagy mégsem...?




Néhány fontos kérdés, amelyre biztosan* választ kap a januári Filmvilág nagy Szomszédok-cikke után!

1. Mi köze a teleregénynek a 2001 Űrodüsszeiához?
2. Kik érkeztek éles lőfegyverrel a sorozatba?
3. Miért a posztmodern iskolapéldája a Szomszédok?
4. Tényleg ufók rabolták el Géza bácsit?
5. Mi lett a sorsa az Etus és Virág doktor kalandját maradéktalanul megörökítő pornóvideónak?
6. Miért ültettette át Magenheim doktor a haját a fejéről a mellkasára?
7. Janka néni valóban szerepet kapott egy George A. Romero-filmben?

*Ez csak egy ajánló, az esszé tényleges tartalma jelentősen eltérhet a leírt kérdésektől, garanciát nem vállalunk, kifogásokat nem fogadunk el, nagyon jó ügyvédeink vannak (Lovas doktor, ő védte O.J.-t és Vágási Ferit).

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr671639599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2010.01.09. 11:09:00

:D

Az erdős nagyon jó. :)

teszár 2010.01.09. 14:58:00

Óriási isten vagy, Dani!:D

Szomszédok harci kártyák megvannak? www.selion.hu/2008/12/05/humor/szomszedok-harcikartya/

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.01.09. 15:08:23

@scorsesefan: @teszár: Ugyan, kérem, elpirulok. :)

Ezúton is köszönet a youtube szorgos hangyáinak, akik idejükkel és energiájukkal nem spórolva feltették (vagy éppen összevágták!) a fenti jeleneteket.

A Szomszis harci kártyákat ismerem, tényleg mókás, bár aki szerint Lenke néne viszálykeltési kedve alacsony, az nem sok Szomszédok-epizódot látott életében. :D

Beyonder 2010.01.09. 15:24:38

Anno nem sokat láttam a sorozatból,de tegnap végignéztem egy epizódot (megint ismétlik ugyebár) és egész bizarr volt a legvége, ahol a szokásos búcsúmonológok helyett csak bámultak a kamerába a szereplők némán. Gondolom a nagy ötlet, hogy mondjanak is valamit, csak később jött.

Der Beste 2010.01.09. 15:25:39

A legjobb jelenet, amikor a munkás kiesik/leesik a tetőről, s mint egy BÁBU húz el az ablak elött a föld irányába!

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.01.09. 15:28:42

@Beyonder: Bezony. Akkor még római számok jelölték a részeket, és nem alakult ki teljesen az epizódvégi bölcselkedés esztétikája. Mellesleg ez volt az aranykor a sorozat életében. :)

xido 2010.01.09. 15:48:54

Pár éve az egyik ismétlési hullámnál rájöttek,hogy csinálnak ilyen információs buborékokat az epizódokon belül,értelmetlen és érdektelen hülyeségekről..Aztán hálistennek rájöttek,hogy ez nem fog bejönni a rajongóknak:)
Az MTV videótárban fent vannak,nem tudom mennyi rész,remélem már az összes,egyszer le kéne szednem és kiírnom,mielőtt el nem tűnik valahová,végignézném elejétől a végéig darálva,mert pár jelenet csak a youtube-ról ismerős:)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.09. 15:58:46

banyek, MILF -es reszre nem is emlekeztem (de telleg az :)
annyira eroltett az egesz,h szinte kinos. aztan megis lelkesen neztem vegig az osszes videot :)

Ferix 2010.01.09. 15:59:54

Ha még nem találkoztatok vele, itt egy gyönyörű alkotás a szomszédok szellemiségében. Egy kicsit másképp, de kétség kívül zseniális! :)

www.youtube.com/watch?v=Z6KsYyHLiAg

daniferi 2010.01.09. 16:00:35

@Der Beste: S az az élethű "áááááá" hang mindent visz :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.01.09. 16:07:26

vérbeli szocreál teleregény, ennyi. :) nálam egyébként Janka, az intrikus a sztár.

Eric_Cartman 2010.01.09. 16:22:13

Érdemtelenül kevés szó esett Vágási Ferenc Művész Úrról, aki Chuck Norris után a 3. legerősebb ember.

MP 2010.01.09. 16:25:01

Én bevallom az időről időre felbukkanó "idegesítő" mellékszereplők miatt néztem néha. Meg persze Janka néni az örök kedvenc!

Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.01.09. 16:33:59

Már csak ezért megérte ma felkelni :)

öntelt radírpók 2010.01.09. 16:46:51

én tényleg nem értem, hogy az a Magyar Televízió, amely már 10-20 évvel korábban olyan HAZAI gyártású kultsorozatokat tolt, mint pl. a Mézga-szériák, hogy hagyhatta jóvá és gyárthatta tizenvalahány évig ezt a valamit

A-kategóriás színészekkel, ráadásul

stars7726 2010.01.09. 16:50:04

@Eric_Cartman: Ez nem igaz.Feri bizonyítottan Chuck testvére.és sokszor legyőzte őt.sőt,ha jól tudom ő tanította meg verekedni is,meg vietnámban is együtt harcoltak.
de ha nem hiszed:www.youtube.com/watch?v=gzdCrhbBezk

Nem vagyok fideszes 2010.01.09. 16:50:30

A szomszi annyira gagyi volt, hogy már aranyos.

Ja, és a valaha volr legjobb szomszis video: www.youtube.com/watch?v=gzdCrhbBezk

Avenarius 2010.01.09. 16:53:02

remek az összeállítás, de a szomszédokban az a leggyönyörűbb, hogy tulajdonképpen mindegy, kiről van szó. a férfiak karakán, a hülyeségig becsületes szentek, a nők szintén, csak pikírt, beszólósabb változatban. nincsenek köztük különbségek. legfeljebb juli egy kicsit sárkányabb a többi csajnál. ahogy a barátok köztben (majdnem) mindenki aljas, hazug, számító dög, úgy a szomszédokban grál-lovagokból áll a magyar társadalom, vagy legalábbis a lantos u. 8.

ui: nekem julcsi jellemzéséből hiányzott elképesztő kotnyelessége, ami főleg akkor mutatkozik meg, amikor a szülei magánügyeit firtatja, ill. azok miatt van vérig sértődve. egyszer se mondják neki, hogy "édes lányom. közöd?"

most amúgy újrakezdték az ismétlését az m1-en. ezeket a korai részeket még sohasem láttam, de sokkal jobbak, mint a '90-es évekbeliek. tiszta szabó család. dráma-dráma hátán, szinte valódi filmjelenetek, nemcsak talking headeket látunk, akik kamerába nézve közhelyeket durrogtatnak. az is vicces, hogy a németh kristóf az első részben takácsék ózdi rokonságába tartozik mint 8.-os gyerek, néhány évvel később visszatér mint julcsi udvarlója. a földi teri meg '87-ben a Jutka iskolaigazgatóját alakítja, '96-ban meg már a Kutya lieblingje, a postáskisasszony.

ja, mundruczó szereplésén én is lepadlóztam!

tudja valaki, hogy '99-ben miért hagyták abba? simán mert kifulladt?

Nem vagyok fideszes 2010.01.09. 16:58:24

Nem mellesleg akárki akármit mond, Virág M.D. House M.D. előfutára volt, az a stílus egy az egyben ugyanaz.

stars7726 2010.01.09. 17:12:39

@Avenarius professzor: Elfogyott a pénz,és nem volt rá igény.

pajki 2010.01.09. 17:21:48

A mellékszereplők se maradjanak már ki... Pongác, Petra, Sanyi, Pattogi, Kerei... Mind-mind érdekesek... Róluk is tessék írni! Én amúgy sajnálom, hogy nem folytatták a buborékos dolgokat, én eredetiben is láttam a Szomszédokat, de akkor sem értek csomó mindent...

öntelt radírpók 2010.01.09. 17:37:56

@stars7726: így van, másra kellett az a kéthetente 20.000 Ft

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.01.09. 17:47:42

A Nagy Fehér egy igazi lúzer. Belemegy az ilyen helyzetekbe, hogy aztán a beégesse magát egy ilyen nőnél. Akkor minek megy fel teázni? Ha meg felmegy, a minimum, hogy elő a cerka...
Az ilyenek miatt volt a Szomszédok fékezett hatású liposzisztem jellegű sorozat. Egy olasz szériában a "doktor úr" mindig megadja a nőnek, amit kér. Sőt.

Nem vagyok fideszes 2010.01.09. 17:47:53

@pajki: Most nem azért, de Rozsomákot egy egész ország rühellte, annyira jól személyesítette meg az őt alakító színész.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.09. 18:01:40

Azért az elég komoly lenne élőben, ahogy a János kezére rábasznak baltával a fatolvajok. :D

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.01.09. 18:13:14

@Avenarius professzor: átpártoltak a nézők a Barátok a közthöz, az nyírta ki.

SzocsO 2010.01.09. 19:05:02

A kizuhanó pasas tényleg ott volt, de az mindent vitt, amikor Böhm bácsi bebaszott. Meg amikor a IT-zseni életet mentett az 50 centis medencében.

Kedvencem Gábor Gábor volt, a legéletszagúbb figura, a simliskedő vállalkozó. Na ő talán az egyetlen, aki nem volt szent.
Akit kinyírtam volna, az Alma első pasija, valami deziré, na nem a csaj miatt, hanem kurva idegesítő pofa volt. Akárcsak a buzi fodrász, akit a Bajor játszott.
A legnagyobb arc mega Sümeghy volt, az énekes pacák.

énisénisénis 2010.01.09. 19:18:54

@Beyonder: már megint ismétlik?most fejezték be..
annyira azért nem volt jó. fiatalon anno végigröhögtem az egészet még a 80-as években.már akkor is nagyon beteg volt.
viszont mostanra annyi előnye lett, hogy némi nosztalgikus érzés tör rám mikor nézem hogy ezelőtt sok éve mik is történtek kis hazánkban.
egy nagy baja azért volt, hogy mind szent volt,önfeláldozó.
a Janka néni volt a kedvenc. a Legidegesítőbb a Feri meg a gépe,és Alma aki képes még a házasságát is feláldozni hogy közös lakásban élhessen a nagyszülőkkel.

Metál -e a bimetál? 2010.01.09. 19:21:56

igen, gábor gábor igazi példakép. bár végül is az általa annyira várt kereskedelmi tv-k nyírták ki a karakterét :)

vent 2010.01.09. 19:26:15

Azért a sorozat végére berakhatták volna csattanóként, hogy mágen összejön a gabikával (aka schell judit) és otthagyja julit:)) Amugy a legnagyobb szereplő janka néni volt:D meg pattogi is jó volt. Azt viszont sajnálom, hogy panni (somlai edina) nem volt főszereplő.. helyes lányka volt:)
Kedvenc jelenetem még ki kell gondolni:)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.09. 19:34:45

Anno eleg sokat neztuk a Szomszedokat.
Mondjuk mas alternativa nem nagyon volt a '80-as evek vegen, '90-es evek elejen.

2010.01.09. 20:22:23

ez a sorozat vagy tömény szánalom vagy remek paródia. :)

fran7 2010.01.09. 20:31:16

amit utólag nagyon perverznek tartok, hogy a rendező és író Horváth János újra és újra gálánsnál gálánsabb udvarlókat írt a feleségének, Csűrös karolának, aki ezt az udvaroltatást nagyon élvezte és kiélvezte, de valójában soha senkinek nem engedett. 13 éven keresztül ezt írta a feleségének. Érthetetlen.

zezse 2010.01.09. 20:33:20

egy ideig az apám is írta ( nem ezzel vonult be a filmtörténetbe de jól fizettek) és mindig volt nála egy két forgatókönyv. ha megállította a rendőr, akkor adott neki egy dedikált példányt. mindig elengedték. és egyszer voltam Julcsival ankéton, amiről fogalmam se volt mi az, de totál büszke voltam magamra, hogy híres emberek vesznek körül..
azt hiszem a mindig morgó virág doktort apám írta bele, mert volt egy tök ugyanilyen fül-orr gégész haverja.

zezse 2010.01.09. 20:34:31

@fran7: horvát ádám.. ha már.

Starlark 2010.01.09. 20:43:02

@Avenarius professzor:
Ernő bácsi is egy korábbi részben reptéri hiéna taxis volt, ott arcoskodott Taki bácsival :)

Eric_Cartman 2010.01.09. 20:59:43

Be lehetne fejezni a fikázást, ugyanis Vágási Művész Úrnak volt a tulajdonában az ország legális Win95-ének 1/3-a.
Kettő volt az OTP-nek és egy neki.
Úgyhogy ne jártassátok a szátokat, jobb lesz!!

GrenAbla 2010.01.09. 21:00:12

Degeci vagy. :DDDD Marhajó post! Megvan az összes Szomszédok, imádom matt részegen nézni, amint Bőhm és Sümeghy civakodik (mondjuk). :D

sertésmájkrém 2010.01.09. 21:45:22

@Avenarius professzor: Csak elérték a kívánt hatást végre. A nézők 90%nak kiégett az agya.

sertésmájkrém 2010.01.09. 21:47:35

@stars7726: A fidesz kormány felfüggesztette a tehetségtelen komcsi naplopók különpénzelését. kb ennyi.

sertésmájkrém 2010.01.09. 21:49:29

@Linkovic Csumoszky: Ja, a királyi tévén bármikor is érdekelte a nézettség az aktuális bandát, mi? :)
Hát persze.

énisénisénis 2010.01.09. 21:49:29

@Starlark: sőt találkoztam ernőbácsival egy korai részben egy gyár protájánál,szintén takibácsival.

énisénisénis 2010.01.09. 21:51:20

@Starlark: sőt, volt ő már szintén egy korai részben látható egy gyár portájánál asszem mint portás, szintén taki bácsival

Avenarius 2010.01.09. 22:33:12

@fran7: igen, ez nagyon kemény. az életképekben sem tudta nélkülözni, sőt ott olyan színészekkel játszatja együtt az abszolút tehetségtelen feleségét, mint a garas dezső. nem tudom, ez valamiféle vezeklés h.á. részéről, vagy tényleg ennyire kritikátlanul imádja a feleségét.
amúgy karola állítólag az életben jófej és csupaszív. nehéz elfogadni, de ezt hallottam.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.10. 11:51:09

@Avenarius professzor: Mundruczó akkor éppen színészszakos főiskolai hallgató volt, és jól jött neki a pénz+tévés gyakorlat. Nincs ezen mit csodálkozni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.01.10. 15:22:55

@SzocsO:

"amikor Böhm bácsi bebaszott"

VIDEÓÓÓT! :D

"az Alma első pasija, valami deziré"

Amúgy asszem Deziré alakította az Egri csillagokban BG-t.

Subba Daddy 2010.01.10. 15:27:41

hangosan röhögtem a cikken
:D

Messidor 2010.01.10. 21:26:40

Nekem csak az nem tetszett benne,hogy az elejen intrikusnak indulok-Sumeghy,Janka nenei stb- nagyon hamar "megjavultak",aztan mar csupa joember karakter volt.Unalmas is lett-de azert neztuk...Janka neni minden pillanata udito volt,sajnos keveset szerepelt.Bajor Imre szerintem itt tunt fel-de minek?

Richard Lenoir 2010.01.10. 23:01:20

@Úlfhéðinn:

Mikor Jánosra rálőttek, otthon lábadozott, és hogy jobban teljen az idő, egy alkalommal egész nap Böhmmel sakkoztak, közben pedig lecsúszott egy üveg pálinka. A végeredmény:
www.youtube.com/watch?v=_F_F2jQ7iqI

kamasuka 2010.01.11. 11:50:48

Az első részeket még látszik, hogy megtervezték, kb. volt koncepció. Utána már futottak az árral, amit a sorozat elindított.

Bármilyen gagyinak is tűnik, kérdezem: melyik magyar sorozathoz képest?

Új Linda
X Generáció
Új Ötvös Csöpi
Barátok közt
Jóban ...
stb.

Szerintem nagy gondok nem voltak vele. Mára egy jobbfajta korrajz, bár igazából csak 1990 közepéig. Utána már ismétlés, ismétlődés, napi politika.

Sajnos, már sokan nem élnek a szereplők közül. Azon szereplők közül, akik közül szinte mind nagyszerű színészek voltak.

Böhm bácsi (Máriáss József) lerészegedése komolyan mondom tanítani való lenne, annyira jó volt.

Egy idő után már futószalagon készültek a részek és ez nem tett jó, de aki a kilencvenes évek UTÁN született, nőtt fel, mégha első ránézésre nevetségesnek is találhatja a sorozatot, szerintem egyetlen filmtörténeti darabka, amiből komolyabb képet kaphat a nyuolcvanas évekről és a rendszerváltozás környékéről.

Oké, ott a Moszkva tér, de az játékfilm, mégha ott is van, de az 1989-re koncentrál, míg a Szomszédok szinte végig feldolgozza - politikai állásfoglalásokban 1989-ig nagyon óvatosan - a Kádár-rendszer végnapjait.

Persze, lehet röhögni Chuck Norris "rokonán", annak számítógépes tudásán, de az csak egy szerep volt.

Mert ugye:

"Minden, mit feltalálni lehetséges, feltaláltatott." - Charles H. Duell - az USA Szabadalmi Hivatalának főbiztosa, 1899

Szerintem jó sorozat volt, pontosabban semmivel sem volt rosszabb, mint amelyeket ma itthon hazailag gyártanak vagy gyártottak.

piettro 2010.01.18. 08:48:13

A Szomszédok nem jó, viszont nagyon szórakoztató. A mélymagyar "valóságról" szólt mindig is (magánklikán dolgozó orvos meg kozmetikus feleség és ezer éves autót sem tudnak vanni, mi?;)), viszont visszanézve manapság legalább nyomokban felidézhető a nyolcvanas évek vége.
A kilencvenes évekk közepétől gyártott részekért viszont letöltendő börtönbüntetést kellene adni az írónak/rendezőnek...:)
süti beállítások módosítása