Filmvilág blog

Moziklip 13.: William Friedkin

I live among the creatures of the night

2009. november 27. - klág

Elnézést a hosszú szünetért.

Oh, the night is my world / city lights, painted gold.

Nem csoda, hogy William Friedkinnek megtetszett Laura Branigan orbitális slágere, a szövegét mintha a saját filmográfiája ihlette volna, azaz konkrétabban egy film: a Cruising (magyarul Portyán). És furcsa módon a Self Control klipjét is. Mert ez a klip nem más, mint a Cruising heteroszexuálisra átkapcsolt, erősen stilizált változata. Az énekes elindul a műanyag éjszakába (az előtérbe helyezett táblával Friedkin még azt is tudatja velünk, hogy rossz irányba), majd egy furcsa, jelmezes orgiába csöppen, míg meg nem erőszakolja egy maszkos ember. Ha jól értettem. Nem csoda, hogy az MTV be akarta tiltani, több implicit szexualitás van benne, mint a kilencvenes évek Madonna klipjeiben.

 

Most tekintsünk el az Élni és meghalni Los Angelesben betétdalához készített kliptől (pedig az is tanulságos bizonyos szempontokból, Friedkin is feltűnik benne), és nézzük meg, hogy tizenkét év elteltével hogyan értelmez egy hasonló, "nekivágok a városnak" tematikát. Hát úgy, ahogy egy megfáradt öregember tudja. Johnny Hallyday-t kirúgja az asszony, ezért a kékes színű New Yorkban barangol összetört szívvel. A one way-tábla itt is feltűnik, de már nincsen semmi veszély, semmi perverz az éjszakában, a rizikókat felváltják a kilencvenes évek tipikus klippes közhelyei (kránozás magasról, felrebbenő madarak), a baltaarcú Hallyday pedig csapzottan, de visszatér haza a videó végére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr951554191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.11.27. 13:28:43

Ügyeletes friedkinológusként szeretném megköszönni a kolléga úr remek jegyzetét. A Self Control kb. 0:40-től 1:00-ig tartó része alapján szerintem kijelenthetjük, nem is feltétlenül végig heteroszexuális ez a bizonyos Portyán-átirat (a másik hölgy arcfestése egyébként az Élni és meghalni los Angelesben egyik női főszereplőjét idézi).
A Hallyday-klipet nem is ismertem, csak egy Barbra Streisandos HBO specialról tudtam:

www.imdb.com/title/tt0255529/

scorsesefan 2009.11.27. 23:45:26

Ez a Laura Branigan klip érdekes és tetszik, de a második nekem elég gáz...
A Wang Chung-ot köszöm szépen. A klip maga nem annyira érdekes, de a számot kábé a feléig bírom. Jó tudni, hogy ennek is van klipje.:)

Balt 2010.03.15. 21:26:57

Itt elmondja Laura Branigan a saját "élményét", ami a klip alapötletét képezte:
www.laurabraniganonline.com/main/scstory.php

Egyébként jó poszt, jó a klip..., RIP Laura!

Balt 2010.03.15. 21:46:14

Tehát Laura egykori elmondása szerint nem megerőszakolásról van szó, inkább ilyesmi lehet a klip sztorija:
Egy lány, aki sokat jár a NY-i éjszakai életben kíváncsiságból vagy pénzért - ? én inkább naiv kislánynak szeretném látni, mint "dörzsölt kurvának" - egy titokzatos pasas után megy, ahol megdöbbentő "behatások" érik, aztán reggel kiderül, álmodta, de valahogy az álom hatására a pasijában látja a "titokzatos csábítót".

Most jövök rá, mennyire erős hatású a klip rám a mai napig. (Talán némi nosztalgia is bejátszik.) Én inkább a Tágra zárt szemek c. Kubrick opusszal rokonítanám. (Mely az utolsó, talán be sem fejezett, viszont annál vitatottabb filmje volt.) Nekem az is tetszett.
süti beállítások módosítása