Filmvilág blog

Az apa, a fiú, és a tévé

A hét videója

2009. szeptember 06. - Baski Sándor

Radu Jude az ezredforduló óta formálódó román új hullám egyik legújabb résztvevője, bemutatkozó nagyjátékfilmjét (A legboldogabb lány a világon) az idei Titanic fesztiválon láthattuk. Korábban tévésorozatokat és reklámokat forgatott, illetve rendezőasszisztensként dolgozott – többek között - a Lazarescu úr halála forgatásán. Ő készítette a Képcső című rövidfilmet is, amelyet tucatnyi fesztiválon - köztük a Sundance-en – díjaztak (a tovább után meg is lehet nézni, 23 perc, angol felirattal). Nálunk a Mediawave mutatta be 2007-ben, ezt írtam róla a fesztiváltudósításomban:


A kategóriagyőztes román hitelesebb és beszédesebb, mint sok igazi szociográfia. Hivalkodó eszközök nélkül, sallangmentesen, az olasz neorealizmust megidézve mutatja be szereplőinek – egy hétéves kisfiúnak és apjának – egyetlen napját, akik olyan messze élnek a várostól, hogy hajnalban kell elindulniuk, ha estére vissza akarnak érni, s közben óriási sártengereken kell átküzdeniük magukat. Egy pokrócba takart ősrégi tévét visznek javíttatni, hogy a kisfiú este megnézhessen egy Bruce Lee-filmet. Az apa morgolódva, de rááldozza napját, hogy a fia vágya teljesülhessen, holott sejtjük, hogy lenne hasznosabb dolga is. Egyszerű, katarzist nem erőltető történet a nyomor közepette is létező önfeláldozásról és szeretetről.
 



 

Update: mint utólag kiderült, a film utolsó pár perce hiányzik, ami kellemetlen, de túl sokat nem von le a videó értékéből, ugyanis nem poénra kihegyezett alkotásról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr151359144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása