Filmvilág blog

Új filmes intézet indul, Pálfi tervez, Kiarostami forgat

A hét hírei

2009. július 11. - Baski Sándor
  • Új filmes és színházi oktatási intézmény indul szeptembertől. A Károli Gáspár Református Egyetem égisze alatt működő Színház és Filmintézet összesen harminc szakot hirdet meg, olyan területeken mint színház- és rendezvénytechnika (színpadmester, világítástechnikus, ügyelő), hangtechnika (hangmester, hangosító),  filmtechnika (felvételvezető, gyártásvezető, rendezőasszisztens), képzőművészet (díszlet- és jellemtervező asszisztens, mozgóképi animációkészítő, animációs film-rajzoló), illetve szakírás (forgatókönyv- és drámaíró, színház- és filmművészeti szakíró, kritikus). A 4-6 féléves kurzusokra felvételivel lehet bejutni, az oktatók a szakma elismert tagjai közül kerülnek ki, egy félév pedig 160 ezer forintba kerül. Bővebben: itt
  • Pálfi György Scarlett Johannsont szeretné megnyerni készülő Rejtő-adaptációjának egyik szerepére. Erről producere, Váradi Gábor beszélt a Film New Europe tudósítójának Karlovy Vary-ban, ahol Pálfi legutóbbi filmje, a Nem vagyok a barátod is szerepel a programban. Váradi elárulta azt is, milyen távolabbi tervei vannak még a magyar rendezőnek: szeretné feldolgozni Arany János Toldiját, illetve „Férfi és nő” címmel készít egy experimentális filmet is, amely teljes egészében klipek és régi filmrészletek montázsából állna.
  • A lassan kultuszfilmmé váló Engedj be! rendezője, a svéd Tomas Alfredson angol nyelven forgatja következő filmjét a Working Title stúdió égisze alatt. John Le Carre hidegháborús kémregényét, Az árulót (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 1974) adaptálja A királynőt és a Frost/Nixont is jegyző Peter Morgan forgatókönyvéből. (firstshowing) 
  • Werner Herzog, Errol Morris és további 30 kortárs dokumentumfilmes közreműködésével készült az a dokumentumfilm, amely a dokumentumfilmezésről, a szakma alapkérdéseiről szól. Az előzetes itt tekinthető meg. 
  • A korábbi hírekkel ellentétben mégsem kell Tarantinónak lerövidítenie a Becstelen Brigantykat, sőt, a mozikba kerülő film egy perccel még hosszabb is lesz, mint a Cannes-ban bemutatott változat. A rendező közben elárulta az is, hogy szívesen leforgatná a film előzményét is, a történetet félig már meg is írta. (theplaylist)  
  • Először forgat Iránon kívül Abbas Kiarostami. A saját forgatókönyvéből készülő Hiteles másolat (Certified Copy) Olaszországban játszódik, főhőse egy brit író (William Shimell), aki az eredeti és a másolat művészetben elfoglalt helyéről és viszonyáról tart előadást. A konferencia alatt megismerkedik egy francia galéria tulajdonosával (Juliette Binoche), ártatlanul induló, de egyre veszélyesebbé váló románcuk során kiderül, hogy az életben sem könnyű az eredetit és másolatot, illetve a valóságot és látszatot megkülönböztetni. A „filozofikus love story” már forog, premierjére a 2010-es Cannes-i Fesztiválon kerülhet sor. (screendaily) 
  • Kapitalizmus: Egy szerelmi történet – ezt a címet adta Michael Moore készülő filmjének, amely a „a gazdasági vállalatok uralmának és féktelen profitéhségének katasztrofális következményeire fókuszál”, illetve arra, hogy mindez milyen hatással van az amerikai emberek és a világ lakosságának életére. A bemutató október másodikán esedékes, pontosan egy évvel és egy nappal azután, hogy az amerikai szenátus rábólintott a Wall Street-nek nyújtandó 700 millió dolláros pénzügyi mentőcsomagra. (variety) 
  • Franciaországban a forgalmazók, tévécsatornák, producerek és rendezők jóváhagyásával a jövőben hamarabb jutnak el a filmek a mozikból az egyéb platformokra. A mozipremier után négy hónappal (a DVD megjelenéssel egyidőben) már a fizetős VOD (video on demand) rendszerben is megtekinthetőek lesznek a filmek, de az előfizetéses tévék is hamarabb leadhatják őket. Az intézkedés célja legális alternatívát nyújtani az illegális fájlcserélő oldalakkal szemben. (screendaily)
  • Az orosz „2X2” televíziós csatorna kivágta a South Park sorozat egyik epizódjából a Putyin miniszterelnökkel foglalkozó részeket. A döntést állítólag nem az orosz ORTT nyomására hozták meg a csatorna szerkesztői, ugyanakkor korábban már bezárással fenyegette az adót a kormány illetékes szerve „erkölcstelenség és erőszak terjesztése” miatt. Hogy Putyinnal nem lehet viccelni, az már 2002-ben bebizonyosodott, amikor az NTV csatornának meg kellett szüntetnie a Kukly címen futó szatirikus bábműsorát, mert a Kreml tiltakozott Putyin elnök kigúnyolása miatt. (thrfeed)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr31240584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása