Filmvilág blog

A káosz birodalma

Tévéajánló

2009. július 05. - klág

Southland Tales – amerikai, 2006. Rendezte: Richard Kelly. Szereplők: Seann William Scott, Sarah Michelle Gellar, Justin Timberlake. 152 perc.
Vetítik: Vasárnap (július 5.) 21:40 TV2


A filmcímek magyar fordítói követtek már el irtózatos baklövéseket – elég csak a Shaun of the Dead alliteráló címére gondolni, amit doszt sem fogok leírni –, de Richard Kelly második játékfilmjének honosított címére nem lehet panasz. A Donnie Darko rendezőjének új munkája ugyanis maga a zabolázatlan és őrjítő Káosz. A Káosz birodalma ambiciózus – popkulturális elemekkel, illetve Robert Frost- és T. S. Eliot-idézetekkel teli – tabló az ezredforduló Amerikájáról, és nem mellesleg túldíszített és kifacsart adaptációja a Jelenések könyvének.

Nem is mindenki vevő erre a hűvösen tálalt katyvaszra: Kelly filmjének első változatával kíméletlenül bántak 2006-ban a cannes-i nézők, a közönségszavazáson sikerült a leghátsó helyen végeznie. Az iszonyatos francia bukta után a rendezőnek még sikerült összeszednie elég pénzt, hogy átalakítsa filmje expozícióját és hozzátegyen elég speciális effektust a könnyebb fogyaszthatóság érdekében, de őrületes ambícióiról nem mondott le. Az a változat, amely 2007 telén a csekély számú amerikai moziba eljutott, Kelly munkájának csak a harmadik, negyedik és ötödik részét tartalmazza: a lespórolt expozícióhoz három, korábban kiadott képregény formájában lehetett csak hozzájutni.

Nem mintha a rajzolt kiegészítők biztos támpontot nyújtanának a több szálon futó, kaotikus cselekményben. Ám mérhetetlen gyenge pontja és visszássága ellenére A Káosz birodalma az egyik legfontosabb és legzseniálisabb kortárs hollywoodi stúdiófilm. Kelly az ezredforduló végletes állami paranoiáját, vallásos világvége-várását, rendőrségi brutalitását, technológiai furcsaságait olyannak ábrázolja, mint amilyenek. Egy szörnyű közlekedési baleset ez a film, egy baleset, amiről nem tudjuk levenni a szemünket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr601227789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása