Filmvilág blog

Tévéajánló az egész hétre

Schradertől Truffaut-ig

2009. június 02. - Orosdy Dániel

(Az ajánló az oldalsávból egész héten elérhető.)


K E D D

A kedd estét ajánlatos a Duna-mozival kezdeni 20:30-kor (Duna TV), a szerkesztők ezúttal a Cannes-i Filmfesztivál eseményeit foglalják össze, ráadásul sikerült Sophie Marceau-val, Terry Gilliammel, Charlotte Gainsbourg-gel és Lars von Trierrel is interjúzniuk. Az M1 22:55-kor elkezdi újra levetíteni a Tűzvonalban első évadát, e kétségkívül hungarikumnak számító, immáron elkaszált széria után pedig épp van idő még visszakapcsolni a Dunára Godard Rolling Stones-ról forgatott filmjére (Az ördöggel cimborál, 00:10).






 


S Z E R D A

A szexfüggő
Paul Schrader mellényúlásokkal teli életművének egyik jobban sikerült darabja ez a film, amelyet igaz történet, Bob Crane élete és halála ihletett. A látszólag könnyed és sikeres, valójában a démonaival folyamatos küzdelmet folytató főszereplő sok tekintetben lelki rokona olyan fiktív Schrader-hősöknek, mint pl. Travis Bickle, a Taxisofőr. A rendezés mellett figyelemreméltó a két főszereplő, Greg Kinnear és Willem Dafoe alakítása is.
Vetítik: RTL KLUB - 23:10



Egy király New Yorkban
Charles Chaplin utolsó alkotói korszakának máig vegyes megítélésű, de figyelemreméltó darabja a Filmmúzeum Chaplin-sorozatában. A sors iróniája: az Egy király New Yorkbant többek között New Yorkban sem láthatta a közönség 16 éven át, mivel a rendező ellentmondásos státusza és filmjének feltételezett Amerika-ellenes éle miatt csak 1973-ban mutatták be az Egyesült Állanokban.
FILMMÚZEUM június 3. szerda 20:00


C S Ü T Ö R T Ö K

Hullahegyek, fenegyerek
Újfent végtelenül bugyuta címfordítás áldozata lett egy figyelemreméltó mozi. A Közönséges bűnözők forgatókönyvével Oscart szerző Christopher McQuarrie első rendezése műfaji játékokban tobzódó, a nézői elvárásokon finoman gúnyolódó akciófilm, amelynek megtekintése közben a kellően nyitott néző azon kaphatja magát, hogy menthetetlenül rákattant erre a végletes figurákkal és furcsa eseményekkel teli, kifordított modern western-világra.
FILM+ június 4. csütörtök 02:00


P É N T E K

Budapesti vadon

Ki hinné? Ha megfelelő helyen és időben vizsgáljuk, a már „távoli bolygónak” is titulált város inkább emlékeztet egy közeli állatkertre. Tóth Zsolt Marcell szemledíjas (A legjobb témaválasztás - Tudományos-Ismeretterjesztő film) dokumentumfilmje.
M2 június 5. péntek 18:05

Facér Jimmy
Steve Buscemi második rendezése. Vízer Balázs kritikája: itt
M2 június 5. péntek 21:50


V A S Á R N A P

Hajlakk
John Waters – szokás szerint bizarr – munkája már az underground korszak után, de még a (jelenleg teljesnek tűnő) hollywoodi ellaposodás előtt készült, széleskörű sikert hozva a korábban elsősorban kutyaszarevő transzvesztiták érzékeny ábrázolásáról ismert művésznek. A filmből készült musical és annak moziváltozata miatt minden bizonnyal azok is érdekelődni fognak az eredeti alkotás iránt, aki egyébként nem vonzódnak különösebben a rossz ízlést dicsőítő amerikai direktor munkásságához.
TV2 június 7. vasárnap 0:55




Családi fészek
Francois Truffaut Antoine Doinel-sorozatának 4. darabja a Filmmúzeum Truffaut-sorozatában.
FILMMÚZEUM június 7. vasárnap 21:30, illetve június 8. hétfő 17:20
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr211158067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása