Filmvilág blog

Csonkolás, restauráció, 3D

A hét hírei

2009. május 29. - Baski Sándor
  • Az indieWire felkért 16 bloggert és online kritikust, hogy szavazzák meg kedvenc cannes-i filmjeiket. A legjobb szerintük Jacques Audiard Prófétája a Lars von Trier-féle Antikrisztust megelőzve, de Audiard-nak ítélték oda a legjobb rendező címét is (Gaspar Noe és von Trier előtt), illetve a legjobb forgatókönyv díját is (második az Up és a The White Ribbon lett holtversenyben). Ugyanebben a filmben volt látható szerintük a legjobb alakítás is (Tahar Rahim), míg a második ebben a kategóriában Giovanni Mezzogiorno (Vincere) lett Ronnie Bronstein (Go Get Some Rosemary) és Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) előtt.

  • Lars Von Trier cannes-i botrányfilmje, az Antikrisztus csak vágott verzióban kerül az amerikai közönség elé. New Yorkban és Los Angeles-ben egy korlátozott bemutató erejéig valószínűleg megtekinthető a teljes változat, a többi moziba, illetve a VOD (video on demand) hálózatba viszont csak a vágott verzió jut el, amelynek elkészítésében a rendező is közreműködik. (theplaylist) 
  • Anton Corbijn a Control című életrajzi dráma után második filmjében Martin Booth egyik regényét dolgozza fel A Very Private Gentleman címmel. A történet Dél-Olaszországban játszódik, főszereplője egy bérgyilkos, aki festőművésznek álcázza magát, miközben az utolsó megbízására készül. A férfit George Clooney alakítja. (theplaylist) 
  • A Martin Scorsese által elnökölt World Cinema Foundation, amely azzal a céllal alakult 2007-ben, hogy obskúrus filmek rossz állapotban lévő kópiáit restaurálja és digitalizálja, több filmet is elérhetővé tesz a neten. Néhányhoz a Netflix és az iTunes segítségével lehet majd hozzájutni, de van, amit ingyen is meg lehet nézni ezen a honlapon – ebben a hónapban például az 1964-ben Arany Medvét nyert Susuz Yaz című török filmet. (nytimes)
  • A Kurosawa Production és a tokyói Ryukoku Egyetem 2005-ben kezdte digitalizálni a Kuroszava-hagyatékot – mostanra végeztek az összesen 27,431 dokumentummal. A jegyzeteket, forgatókönyveket, fotókat, korábban sehol nem publikált anyagokat (mint például a Hét szamurájhoz vagy a Ran-hez készített rajzokat) elérhetővé tették az egyetem honlapján. (variety) 
  • Wim Wenders elkészíti az első 3D-ben forgatott táncfilmet Pina Bausch koreográfus közreműködésével. Wenders szerint „a két dimenziós mozi sem érzelmileg, sem esztétikailag nem képes visszaadni Pina Bausch munkásságát. Amikor először láttam őt táncolni 25 évvel ezelőtt, elbűvölt és megrendített. Segített az emberi mozgásokat, gesztusokat és érzelmeket egy teljesen új módon megérteni. Ugyanezt a varázslatot akarom a vásznon is visszaadni.” (screendaily) 
  • A Columbia Pictures filmre viszi annak a Richard Phillips hajóskapitánynak a történetét, akit szomáliai kalózok ejtettek fogságba, és ahonnan az amerikai tengerészgyalogság mentette ki őt. Író, rendező egyelőre nincs, csak producerek, köztük Kevin Spacey. (hollywoodreporter) 
  • A bloodydisgusting.com értesülései szerint Ridley Scott újraélesztené az Alien sorozatot, de csak produceri minőségben. A rendező egy bizonyos Carl Rinsch lenne, aki korábban reklámokat és klipeket forgatott csupán. Ripley szerepét nem Sigourney Weaver alakítaná.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr821150117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása